5e78b0917f33f434794a1c02
maxida_omslag_klar-s
Maxida Märak redo med debut-EP:n “1” – lyssna här


 

 

Det finns många lager av Maxida Märak; artist, musikproducent, skådespelare och människorättsaktivist. Endast 27 år gammal har hon redan en mångfacetterad bakgrund där hon bland annat skrivit musik och medverkat i Dramaten-föreställningen “Den e vi”, Martina Haags film “Glada hälsningar från Missångerträsk” och Sveriges Radios radioteater “Dagbok från Gallok”. Förra sommaren fick svenska folket lära känna hennes historia i “Sommar i P1” och i höst är hon dubbelt aktuell med debut-EP och huvudrollsinnehavare i SVT-serien “Midnattssol”.

 

Den förenande tråden genom allt hon har tagit för sig är stoltheten över det samiska ursprunget. I hennes musikskapande blandar Maxida Märak elektroniskt med jojk och rap, där hon integrerar Sápmis och Sveriges popkulturer på ett unikt sätt.

 

 

”Den är ganska porrig” har Maxida beskrivit en av låtarna på ”1” och det är självklart öppningsspåret ”Äter upp dig” hon refererar till. En beskrivning som är något av en underdrift. På ”Möts vid rondellen” är hon sylvass och det är inte bara rösten som påminner om en hungrig Mapei på micken. Här har Maxida hittat ett rått uttryck, som balanseras väl av de polerade produktionerna. Det är synd att vi endast får tre raplåtar här, även om avslutande “Fuck girls” är ohyggligt behaglig att lyssna på. Starkt släpp av Maxida Märak.

 

/Malkolm Landréus

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL