Efter albumsinglarna ”Numer”, ”Unga viljor viner” och ”Still” släpper nu den Malmöbaserade rapparen, artisten och låtskrivaren Mattis albumet ”Numer” – hans första på tre år.

Förra skivan ”Ett tag till” släpptes 2020 och hade den stökiga restaurangmiljön som kuliss. Inför det nya albumet har Mattis i stället blickat ut mot det öppna havet. I en intervju med Kingsize i #1 2023 berättade han att han har använt bilden av den ensamma båten på väg ut ur hamnen som en metafor genom hela albumet:

– Jag tycker om att bygga världar i min musik och att tidigt i processen skapa en kuliss där albumet ska utspela sig. Om förra plattan var i den här restaurangmiljön, så är ”Numer” bilden av en båt på väg ut ur hamnen.

På ”Numer” har Mattis arbetat med en rad olika musiker och gästartister. Skivan har producerats i samarbete med Linus Hasselberg, Hannes Hasselberg, Teodor Wolger, Albin Tjernberg och Alexander Juneblad, och har spelats in på flera olika platser. I intervjun med Kingsize berättar han att tanken var att projektet skulle få en “live-känsla”:

Tanken från början var att göra en ren jazzplatta. Jag ville spela in hela plattan i one-takes för att det skulle kännas närvarande och live, men det blev för bökigt. Som det är nu så mynnar en del låtar ut i en känsla av… ja, men att man är på den platsen liksom. Där man hör musikerna sitta och spela.

Resultatet är ett album som är inspelat med bara live-instrument. Gästar albumet gör, förutom tidigare nämnda producenter, också artister som Jaqe, Norea Sandberg och Joel.

Foto: Ikram Abdulkadir