Schmidt & Gissberg (Mange Schmidt och Joakim Gissberg) är en ny duokonstellation som nu är aktuella med singeln “Precis när vi”. Låten är det första släppet av fem alster som kommer att samlas på kommande EP:n “Decennier”. Som titeln skvallrar om så är varje låt inspirerad av ett särskilt årtionde. Schmidt & Gissberg beskriver konceptet som en nostalgisk kärleksförklaring till all inspiration de fått från musik, konst och mode som tidigare generationer har skapat.

Först ut är singeln “Precis när vi” där temat är 80-tal. Bakom produktionen återfinns även Lil Phil från gruppen Fridlyst.

– Jag och Ill Lil Phil lyssnade på massor med musik från 80-talet innan vi började med denna låt. Stråkarrangemang från Quincy Jones, ljud och melodier från Kraftwerk, olika soundtracks som t ex “Flykten från New York” av John Carpenter och låtar av Giorgio Moroder. Vi ville bli inspirerade av allt som faktiskt var riktigt bra på 80-talet, men samtidigt låta nytt och fräscht, inte göra en karbonkopia. Detsamma gäller det visuella, som omslag och videor. Vi vill lyfta fram det snygga, coola och bra från 80-talet, inte göra parodi med hockeyfrilla och lössnus.

Lyssna nedan!

Foto: Emma Löf

65ba07add7a32f7b0a037f23