Johan-Alander-Norrland-S
Lyssna på “Du kan skina” av Johan Alander och Abir El Farran


“Den här låten är en kampsång för alla systrar jag träffat på den här resan tillsammans med krigare som samhället inte vill se”

 

 

Efter att ha bytt artistnamn från Sober till sitt riktiga namn, Johan Alander, så har fokusen ofta legat på sjävutlämnande och personliga texter – inte minst på debutalbumet “Punkt”. Albumet beskrev hemlöshet, drogmissbruk och livet på botten.
Tillsammans med gruppen Panda Pompoi från hemstaden Östersund så har dock stilen och soundet varit betydligt gladare, men den nya singeln “Du kan skina” som gästas av Abir El Farran är en blick tillbaka och Johan beskriver själv:

 

“För 7 år sedan nådde jag botten efter ett alkoholmissbruk från väldigt tidig ålder. Det tog mig till, minst sagt, mörka platser. Men jag är tacksam över allt som jag fått se på vägen. Den vägen jag gått har gett mig villkorslös empati, den har gett mig insikt och visat mig så otroligt många livsöden från personer som verkligen gått igenom ett helvete.

 

Jag vill lägga tyngt på orden ”gått igenom”, för många av de personer jag pratar om lever fortfarande och krigar varje dag för en bättre framtid. Den här låten är en kampsång för alla ”systrar” jag träffat på den här resan tillsammans med krigare som samhället inte vill se. Jag ser krigarna och vill ge dom kärlek, all kärlek som finns i världen. Livet som hemlös och missbrukare är smutsigt. Och även fast det tär på alla drabbade så är det kvinnor som lider mest.

 

Att sälja sin kropp för några gram är väldigt mycket vanligare än folk ens kan föreställa sig. Texten i den här låten är ingen solskenshistoria, det är rakt av sanningen, helt ocensurerad. Jag vill inte linda in mina budskap i silkespapper. Jag vill visa folk den verklighet som faktiskt fortgår där ute varje dag.Ambitionen med den här låten är att skänka hopp och styrka till alla som skriker efter hjälp, men som ingen verkar höra.”Snälla skin för oss när vi bara ser regn på jorden, dom kan trampa på dig men aldrig släcka solen.”

 

 

 

 

// Dennis Hansson

 Publicerat:
RedaktionenNULL