Ganska exakt tio år efter releasen av debutalbumet ”Molnfällan”, som satte svensk trap på kartan i slutet av 2013, släpper Ivory nu sitt efterlängtade åttonde soloalbum ”BABA IVO”. Det är ett smeknamn han burit ända sen starten, men som dessa dagar passar honom bättre än någonsin med tanke på hur han hållit sig relevant på svenska rap-kartan i över ett decennium, och genom detta fått en slags OG-status i gamet.

Det nya albumet är, som tidigare beskrivet av Ivory, ett mognare släpp där han grävt mer i djupet av sig själv och funnit många obearbetade känslor. För även om karriären varit framgångsrik så har den kantats av många tragedier, som förlusten av hans 7-åriga son Cédric 2016 samt hans pappas bortgång i cancer 2014, precis i starten av hans karriär. Tragedier som han använt som bränsle snarare än en motgång. 

Resultatet har blivit ett mer personligt och ärligare projekt, där ljudbilden hämtar sin grund från hans typiska trap-sound, men som polerats med live-instrument och körer. Dessutom har kollegan och vännen Simon Superti agerat exekutiv producent.

Åtta av låtarna är dock producerade av Ivory själv, (som senast producerade låtar som ”Andreas Kleerup” och ”FVCK WEEKND” på debutalbumet) tillsammans med trap-kockarna UÅ Beatz, PreGame, Greener och D Rose, medan Young Earth Sauce och Grammis-belönade Simon Superti står för produktionen på resterande två spår. Gästar gör AKI, ODZ och Simon Superti samt ett nytt stjärnskott i form av Winuka.

”Jag är sjukt stolt och glad över att äntligen få släppa detta album. Det blir mitt första på 4 år och mitt åttonde totalt, och jag har faktiskt aldrig jobbat mer noggrant med något av mina tidigare släpp”, konstaterar Ivory i ett pressmeddelande.

“Känns skönt och tryggt att gå tillbaks till mina rötter i soundet, men samtidigt få lägga en ny touch på det genom bidra till produktionen och jobba med alla talangfulla musiker som spelat instrument på låtarna. Dom här låtarna kommer direkt från hjärtat och jag dedikerar denna platta till min evigt saknade son Cédric Bélani och pappa Yao Kouakou, som också representeras i dom två duvorna på cover arten. Dom vakar alltid över mig.”

Lyssna på “BABA IVO” nedan!