Henry Bowers aktuell med nya albumet “A Delicate Craft” – gästas av Prop Dylan, Promoe, Amsie Brown med flera


 

 

Uppsala-MC:n Henry Bowers debuterade redan i början av 2000-talet, då på svenska under aliaset Kung Henry. Med årens lopp föll valet att rappa på engelska vilket sedemera ledde till ett namnbyte. Aliaset Henry Bowers kommer enligt egen utsago från en karaktär i Stephen Kings roman ”Det” där hans namne är den enda i boken som överlever att stirra in i den onda clownens ”dödsljus”. I den egna artistiska kontexten är det en symbolik för att Henry överlevt prövningar, men att dom har satt sina spår.

 

Skapandet av nya albumet hämtar inspiration och battlescenen där Bowers under många år var tongivande. Titeln ”A Delicate Craft” antyder att skrivarhantverket stått i fokus under hela skapandeprocessen. Han säger i ett pressmeddelande:

 

“Mitt mål för texterna på skivan har varit att få vartenda ord att räknas. Att noga ha skulpterat varje rad på ett eller annat sätt, antingen genom finurligt ordlekande, en målande metafor, eller bara ett riktigt schysst och intrikat rimschema. ”All killers, no fillers.”

 

 

Henry menar även att han anammat en mer poetisk stil men fortfarande med fokus på klassiska punchlines och ordlekar – kort och gott “boom-bap med en personlig prägel”. Samarbetet med DJ Lo-kut har även haft betydelse för ljudbilden:

 

“Jag antar att både jag och DJ Lo-kut allt haft en känsla för vad som är lite ”catchy”, även om vi aldrig skulle ha erkänt det ens för oss själva, för några år sen. På den tiden ville vi gå på tvären med allt vi gjorde. Nuförtiden kan vi låta våra grejer ha både catchiga och konventionella element, så länge det bara känns uppriktigt och genuint.”

 

 

Albumet släpps idag 22:a maj via Kafkaotiska Inspelningar & SwingKids och gästas av Prop Dylan, Promoe, Amsie Brown, Obnoxiuz med flera. Produktion återfinner vi av bland andra Logophobia, Ezzo Fresh, Kryptonite och Viktor Ax.

 

 

 

 

 

Se Henry prata om albumet och inspiration:

 

 

 

Se musikvideos till ett antal låtar från albumet:

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL