”Ett album som jag vet att jag gett mitt allt på”.

Efter ett par singlar, en lång utrullning och flera år av väntan släpper idag Cleo sitt första fullängdsalbum på svenska. “Missaoui”, som också är hennes efternamn, är en högst personlig platta som summerar och ventilerar det hon gått igenom de senaste åren. Bra som dåligt. I ett pressmeddelande går att läsa andemeningen bakom skivan:

“Det är en historia om att dö och pånyttfödas. Att längta efter jorden och rötterna.

Om fruktan för ensamhet och om att ingenting är någonting utan det andra. Om att föra talan för kamp, och samtidigt sjunga för sorg. Om att existera för sina barn, men våga försvinna i inspiration. Det är en förhoppning om att det hårda och kraftfulla går att förena med det sköra och ängsliga. Det är västerbottniska granskogar och röda öknar, fjällbäckar och medelhav. Det är att sakna en pappa.

Det är att våga förlora allt du lärt dig, och börja om i något nytt.”

Det var när Alexander Juneblad, som producent verksam under namnet Academics, kom in i bilden som Cleo återigen såg en fortsättning inom musiken. Hon hade tvivlat, varit utbränd, pausat, till slut rentav förlikat sig med att musiken var över. Något som hon också pratar om i omslagsintervjun för Kingsize Magazine #2 2022.

Det tog tid att acceptera, men när det väl var gjort öppnade sig tidigare blockerade sinnen och sakta men säkert kunde hon åter börja tänka i termer av skapande och kreativitet. Hon vågade bli lekfull igen, som hon själv uttrycker det i intervjun.

– Under arbetets gång har jag och Alexander sagt till varandra: “Det är bara musik. Det är bara en skiva. Vi måste sluta ta det på sånt stort allvar. Och den inställningen har hjälpt oss. För det är ju bara en skiva. Samtidigt som vi har känt att det är min innersta dröm att få göra just en sådan här skiva, säger Cleo i ett pressutskick.

”Albumet är min resa genom livet som hittills varit. En resa genom rädslor, längtan och brinnande passion.”

På albumet gästas hon av flera kollegor från och runt kollektivet Random Bastards; däribland Broder John, Ayla, Fridlyst, Josef Slunge, Erk, Gonza-Ra och ex-pojkvännen Fricky. Men även nya bekantskaper som Miss Mami, som hördes på senaste singeln “7 lr 8”.

Lyssna på “Missaoui” nedan! Checka även in den nya dokumentären “Rapwoman” som släpptes igår kväll. I den medverkar just Cleo, tillsammans med namn som Nayomi och Nigma.