Tidigare i år blev det känt att Klarna ingår ett flerårigt partnerskap med Chicago Bulls. I samband med NBA All-Star Game-helgen presenterar nu Klarna, med premium sneakers-återförsäljaren Stadium Good, en kurerad samling med historiska basket-sneakers från Michael Jordans karriär. Skorna är alla en del av den kända sneakers-samlaren Gerard Starkeys arkiv och bland paren finns bland annat Air Jordan 4 från 1989 som Michael Jordan hade på sig när han sköt det kända skottet mot Cleveland och en av de kändaste sneakersmodellerna genom tiderna, Air Jordan 1, i Michael Jordans ikoniska svartröda färgsättning som han bl.a. bar under NBAs “Slam Dunk”-tävling 1985.

“Michael Jordan är kanske världens mest kända basketspelare genom tiderna och spelade i Chicago Bulls 1984-1998. 2020 uppmärksammades Jordan och Chicago Bulls i den populära Netflix-dokumentären “The Last Dance” som utöver lagets sportsliga åstadkommanden även sken ljus på Michael Jordans skoval och ökända samarbete med Nike. I dokumentären avslöjade Jordan att han har sin mamma att tacka för samarbetet som övertalade om honom att ta ett möte med Nike när han var mer intresserad av att jobba med adidas. Nike erbjöd honom initialt ett femårigt avtal värt 500 000 dollar och en egen skolinje, ett erbjudande som han beslutade att ta. Det visade sig vara ett lukrativt beslut som genererat mer än 1 miljard dollar och en kultförklaring av Air Jordans.”

Samlingen finns tillgänglig att se digitalt på KlarnaVault.com.

Läs mer om skorna i samlingen:

1985 – Air Jordan I High ”Banned”

En av de mest kända sneakersmodellerna någonsin – de rödsvarta ikoniska Air Jordan I “Banned” bars av Michael Jordan under NBAs “slam dunk”-tävling 1985. Som historien förtäljer så vann Dominique Wilkins och Jordan fick nöja sig med en andraplats.

1989 – Air Jordan IV “The Shot”

Michael Jordan bar detta par för “the shot” mot Cleveland 1989– en av de bästa matcherna han spelade under sin tidiga karriär och en av de kändaste händelserna i NBAs historia. Detta var också den exakta färgsättningen han bar under matchen.

1992 – Air Jordan VII “Bordeaux”

Denna sneaker var Michael Jordans “sneaker of choice” under hela NBA-säsongen 91-92 när han vann sitt andra mästerskap med Chicago Bulls. Paret bars även under en All-Star match samma år.

1996 – Air Jordan X1 “Columbia”

Detta är modellen som Michael Jordan hade på sig under en All-Star match 1996 – ett event som många sneakerhistoriker menar innefattade den bästa samlingen av sneakers som någonsin burits under en och samma proffsmatch.

1997 – Air Jordan XII “Playoffs”

Denna svartvita färgkombination av Air Jordan X11 bars för första gången på planen av Michael Jordan under NBA Playoffs 1997 under Chicago Bulls All-Star match 1997 på Gund arena (numera känt som Rocket Mortgage Field house) i Cleveland.

Air Jordan 4_The Shot
Air Jordan 7_Bordeaux
Air Jordan 11_Columbia
Air Jordan 12_Playoffs

Foto: Klarna

65ba07add7a32f7b0a037f23