IKEA och Virgil Abloh lanserar nya kollektionen “MARKERAD”


 

 

Virgil Abloh är för många känd som grundare av Off-White och kreatör där han kombinerar sin bakgrund inom streetmode med design och andra kontemporära influenser. Nu presenterar IKEA kollektionen “MARKERAD” med Virgil Abloh, med syftet att “att göra ett statement i ditt första hem”. Kollektionen präglas av klassisk, minimalistisk design och konstnärliga referenser. Vi känner även igen Ablohs citattecken som återkommer på flera objekt. I ett pressutskick från IKEA kommenterar Virgil Abloh samarbetet:

 

– Jag är jätteglad att MARKERAD nu är redo att möta världen och jag ser fram emot att få se hur de här vardagsföremålen blir en del av människors hem, och förhoppningsvis bidrar med ett känslomässigt värde. På samma sätt som man kan hänga ett konstverk på väggen, kan konst även införlivas i föremål som exempelvis en stol, ett bord eller en matta. Det var min utgångspunkt när jag skapade den här kollektionen i samarbete med IKEA.

 

 

Redan 2017 inleddes samarbetet kring “MARKERAD”, när IKEA och Virgil Abloh började skapa med premissen kring unga människors första bostad. Resultatet blev ett där samtida konst och gatukultur möter designprocessen hos IKEA. Henrik Most, kreativ ledare på IKEA of Sweden, säger vidare:

 

– Vårt samarbete har präglats av en nyfikenhet på varandras ”spelplaner” och en genuin vilja att prova nya vägar. Genom att låta våra olika förhållningssätt till design mötas, utmanade vi varandra att tänka annorlunda. Resultatet är en kollektion som jag tycker är djärv, samtida och budskapsbärande för vår tid.

 

 

Så vad består “MARKERAD”-kollektionen av? IKEA beskriver det som en mix av vardagsobjekt som vi kan behöva i vårt första hem. Här finns möbler som bord, stol och dagbädd samt mindre föremål som verktygslåda, klocka och textilier. Många av produkterna har flera integrerade funktioner, exempelvis fungerar dagbädden som en plattform för både sömn, arbete, måltider och socialt umgänge. IKEA och Virgil Ablohs samarbete har även resulterat i ytterligare mattor, utöver tidigare lanserade ”Still Loading” och senaste mattan ”KEEP OFF” som även såldes på den svenska marknaden tidigare i år.

 

 

“MARKERAD”-kollektionen är temporär och består av 15 objekt som lanseras globalt på IKEA under första veckan i november 2019. Kollektionen börjar säljas den 1:a november och kommer finnas i begränsad upplaga på sex IKEA-varuhus i Sverige; Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö och Helsingborg. “MARKERAD” kommer inte finnas att beställa online.

 

 

Svep åt sidan för att se objekten i “MARKERAD” kollektion:

 

IKEA_MARKERAD_co_Virgil_Abloh_kollage_PH165898(1)
IKEA_MARKERAD_kasse_PH165756
IKEA_MARKERAD_matta_kort_lugg_PH165754
IKEA_MARKERAD_paslakanset_PH165739
IKEA_MARKERAD_dagbadd_PH165752
IKEA_MARKERAD_bakbelyst_tavla_PH165743
IKEA_MARKERAD_klocka_PH165736
IKEA_MARKERAD_matta_lang_lugg_PH165774
IKEA_MARKERAD_spegel_PH165755
IKEA_MARKERAD_stol_PH165745
IKEA_MARKERAD_verktygsset_PH165747
IKEA_MARKERAD_vitrinskap_PH165753

 

 

Foto: IKEA

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL