Spotify och Equalizer Project blir officiell partner till Way Out West 2019


 

 

Way Out West har länge varit känd som en av Sveriges mest populära och progressiva festivaler, där man 2012 blev helt vegetarisk och 2015 även mjölkfri. Men man satsar också mycket på social hållbarhet och jämställdhet och nytt för i år är ett officiellt samarbete med Spotifys Equalizer Project – ett initiativ som arbetar för att synliggöra och sammanföra musikskapare som är kvinnor och transpersoner, för att på sikt bidra till ökad jämställdhet i musikbranschen.

 

Festivalens lineup består i år av 50/50 manligt och kvinnligt frontade akter och på plats på festivalområdet kommer artisten, låtskrivaren och producenten Linnea Henriksson att leda Equalizer Talks – intervjuer och samtal där jämställdheten i musikvärlden står i fokus. Besökare kommer också ges möjlighet att prova på att producera i Equalizer Projects Pop-Up Studio som genomförs i samarbete med musikverktyget Soundtrap.

 

– 2019 är det tredje festivalåret som vi är glada över att presentera en jämställd lineup. Vi kommer fortsätta boka jämställt och hoppas fler branschkollegor förstår vikten av ett aktivt arbete med jämställdhet, inkludering och representation och gör detsamma. Vi ser fram emot samarbetet med Spotify och Equalizer Project och hoppas inspirera fler att bli en del av musikbranschen, säger Ola Broquist, innehållsansvarig och en av grundarna av Way Out West.

 

– Vi är stolta över att inleda det här samarbetet med Way Out West för att tillsammans belysa behovet av mer jämställdhet i musikbranschen. Som en av Sveriges mest populära och progressiva musikfestivaler bevisar Way Out West återigen att det går att boka jämställt, vilket är ett fantastiskt steg i rätt riktning och nu tar vi tillsammans jämställdhetsarbetet till nästa nivå. Men samtidigt som det i år står lika andel män som kvinnor på scenerna kommer musiken som framförs fortfarande vara skapad av närmare 85 % män – en fördelning som vi kommer fortsätta uppmärksamma och aktivt arbeta för att förändra inne på festivalområdet i år, säger Jenny Hermanson – nordisk VD på Spotify.

 

Med hjälp av STIM har Spotify även tittat närmare på vilka upphovspersoner som ligger bakom lineupens mest spelade låtar, som med stor sannolikhet kommer spelas i Slottsskogen i augusti.

 

Av sammanlagt 127 upphovspersoner bakom 42 låtar (den mest spelade låten på Spotify per akt) var 21 kvinnor (15,8%) och 107 män (84,2%).

 

Se fullständig statistik nedan.

 

Statistik – så många kvinnor fanns representerade bakom årets 50 mest spelade låtar

 

2018 – 50 mest spelade låtarna i Sverige
Låtskrivare: 10% kvinnor (27 av 269)
Producenter: 0,8% kvinnor (1 av 112)

 

2017 – 50 mest spelade låtarna i Sverige
Låtskrivare: 13.5% kvinnor (39 av 290)
Producenter: 0% kvinnor
I genomsnitt var 5.02 män och 0.78 kvinnor registrerade upphovspersoner på en låt

 

2016 – 50 mest spelade låtarna i Sverige
Låtskrivare: 13.7% kvinnor (av totalt 226 st)
Producenter: 1 kvinna på totalt 50 låtar

 

Årets upplaga av Way Out West bjuder på akter som Cardi B, Stormzy, Erykah Badu och Solange. Mer info via wayoutwest.se!

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL