I mars månad är det premiär för dans- och konsertföreställningen “Zirkonen” på Dansens Hus i Stockholm. Bakom projektet står koreografen Matilda Fleberg och artistduon VAZ som här “förenas i en episk skapelseberättelse” som beskrivs vara en n unik fusion mellan dansföreställning och konsert.

“Två gestalter tornar upp sig på toppen av en gnistrande kristallstruktur. Som ett eko från en annan tid, hörs ljudet av mässande körer och pulserande kroppar i mörkret. I föreställningen Zirkonen kastas publiken in i utopin och drömmen om en perfekt värld – ut i dystopin och apokalypsen – i en obruten loop som börjar i aska och slutar i eld.”

Vidare beskrivs produktionen:

“…utforskar det mänskliga och icke-mänskliga. Här samsas fantasi, artificiell intelligens, ekokritik och surrealism i en modern skapelsemyt. Hur låter det när naturen vänder sig mot människan? I vilket BPM slår ett artificiellt hjärta och hur rör sig ett minne i ett rum fritt från gravitation?”

När det gäller musiken så framförs soundtracket i föreställningen live och beskrivs som musikalisk odyssé där det blandas nfluenser från hiphop, afrobeat och konstmusik -något systrarna VAZ själva myntat som “Afro-Nordisk futurism”.

Läs mer om föreställningen här!

“Zirkonen” uppförs 16 mars – 21 april 2023 på Dansens Hus i Stockholm.