Lagom till sommaren öppnas en ny större kulturscen i Stockholm. Det handlar om en ny lokal med namnet B-K, beläget i Banan-kompanietbyggnaden i Frihamnen.

Lokalerna som drivs av egna solceller har plats för tre scener och 3750 samtida besökare blir därmed Stockholms största kulturscen. 

Bakom satsningen på den nya lokalen står flera personer som är involverade i bland annat Trädgården, Fållan, Färgfabriken Evenemang, Eden och Under bron i Stockholm. Martin Lagerberg, VD och initiativtagare säger i ett pressmeddelande:

– Byggnaden är ett landmärke i Frihamnen, en av de första byggnaderna som uppfördes på platsen. Vi känner oss hedrade att få förvalta arvet, att få vara delaktiga i omvandlingen av området och skapa en kulturdestination för Stockholm. Bananerna åker ut och kulturen åker in.

Just nu renoveras den kulturklassade byggnaden varsamt till att bli Stockholms största kulturscen för konserter, festivaler, klubbar och evenemang. Verksamheten ska kretsa kring “progressiv kultur med fokus på livemusik, klubbar och evenemang. Verksamheten ska bli en katalysator i Frihamnens transformation från logistikcenter till en plats fylld av kultur, mat, dryck och liv.” Från politiskt håll applåderas initiativet:

– Stockholm ska ha ett levande och fritt kulturliv. Dels för stockholmarna själva, dels för att locka fler besökare till vår fantastiska stad. Den nya scenen på Banan-Kompaniet kommer i allra högsta grad att bidra till det, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

B-K planerar att öppna i juni 2023 men vill ännu inte avslöja några kommande evenemang.

6412e4b25c415800cc0e8973