I helgen bjuder Black Archives Sweden in till eventet “Community Gathering” – en helg med ett fullspäckat schema som kretsar kring vad som benämns Familjearkivet. Sedan 2021 har Black Archives Sweden samlat in material från afrosvenskars personliga fotoalbum och arkiv för att bidra till en bredare representation av svarta personer och familjer i Sverige. I ett pressmeddelande beskrivs bakgrunden vidare:

“Genom att bidra till Familjearkivet, bidrar en till det gemensamma kulturarvet där afrosvenska och svarta historier, berättelser och erfarenheter får leva vidare generationer fram. Bidragen påverkar den visuella representationen som finns av Svarta personer i Sverige, på de medverkandes villkor. Bidrag till Familjearkivet kan vara allt från bilder från familjealbumet, gamla pass och id-kort, brev, musik till inspelade röstmeddelanden. Vad en definierar som familj, är helt upp till en själv. Från familjer som hålls samman av blodsband, vårdnadshavare, självvalda familjer, till queera communities.”

Vid premiären av “Community Gathering”-eventet fredag 14 april bjuds det på ett exklusivt utdrag ur föreställningen A Drop of Midnight med efterföljande samtal med Jason “Timbuktu” Diakité. Kvällen fortsätter med musik och mingel med DJ:n Amira Brown.  

På lördagen och söndagen kommer fotografen Ikram Abdulkadir att vara på plats för att ta nya familjebilder för de som vill bidra med nytt material. Helgen bjuder på en rad olika aktiviteter: musikframträdanden, poesi, filmvisningar, samtal, pop-up market och barnaktiviteter. I ett pressmeddelande säger Black Archives Swedens grundare Jonelle Twum vidare:

– Community Gathering är en möjlighet för oss att påverka vårt gemensamma kulturarv med nya material från afrosvenskar, material som saknas i våra traditionella arkiv. Det är även en möjlighet att göra arkiv mer lätt tillgänglighet och engagerade genom att sätta community-anda i centrum. 

Black Archives Sweden-eventet “Community Gathering” går av stapeln 14–16 april 2023 på Garaget i Malmö.

Medverkande på Community Gathering:

Jason Timbuktu Diakité (Artist)

Amira Brown (DJ)

Fatuma Awil (Poet)

Andrea Malesevic (Poet)

Ikram Abdulkadir (Fotograf och konstnär)

Mao Zybamba (Artist)

Nancy Ofori (Filmskapare)

Salad Hilowle (Filmskapare)

Ro Haber (Filmskapare)

Malick Diabaté (Griot och koraspelare)