En av Europas största hiphopfestivaler och självklart hade vi representanter på plats. Här kommer en sammanfattning från "A Tribe Called Quest-dagen".

Förväntningarna inför A Tribe Called Quest är höga. Yxan säger att de ofta brukar ställa in, men ingen har sagt nåt, så allt verkar good to go.

Vi värmer upp med Iggy Azalea. Tyskarna är peppade. När DJn peppar publiken med Ludacris “Move Bitch” sjunger alla tyskar med, direkt. När Iggy väl kommer ut på scen ser hon ut som en alv-drottning i långt blont hår och hotpants. Hon tar scenen i besittning – men levererar inte. Swagen finns där men det blir mest tjatigt. Hennes dansare är grymma och verkar mest glada att slippa dansa på strippklubb.

Lite senare kommer Oddisee. De flesta tyskarna är på Dendemanns spelning, så publiken är skral. DC-rapparen får jobba i uppförsbacke. Men det mår han bra av. Efter en grym, men lite stel början värmer samspelet mellan rapparen och hans sångare och gitarrist Oliver Daysoul upp publiken – och Oddisee. Tillsammans levererar de en spelning som känns klassisk, och som en perfekt uppvärmning inför ATCQ. Oddisee visar att han är en multitalang i samma liga som Black Milk.

Press
Kingsizemagazine.se[/Robert Winter]

Folk strömmar snabbt till inför Ali Shaheed, Phife Dawg och Q-Tips spelning. När de gör entré är det dansande till folkets jubel. De känns ungdomliga, spänstiga och sjukt taggade. De börjar med sitt äldsta material från början av karriären och första crescendot blir vid Excursions från Low End Theory. Q-Tip stannar bara upp för att kolla läget med ljudteknikern eller knyta skorna. Samspelet med den något tröttare Phife Dawg är fenomenalt och eldar upp de båda. Ibland är Q-Tip lite hetsig och ställer Ali Shaheeds skills på prov till beatbox och freestylade övergångar.

Stämningen är enorm, men helt plötsligt, efter euforin i Award Tour, tar spelningen slut. Tyskarna skriker och trots myten om sin ökända disciplin lyckas de inte få ihop en vettig “en-gång-till-ramsa”. Något snopet lämnar vi folkhavet för att bonda vidare med tyskarna.

Spelar inte Marteria snart?

///Limiters – Victor “Mofeta” Marko och Axel “Yxmördarn” Norén

Foto: Robert Winter

6412e4b25c415800cc0e8973