En raider, vilket är artistens önskemål och krav inför en spelning, innehåller ofta krav på viss teknik och övriga bekvämligheter kring spelningen. Bokningsbolaget Appelgren Friedner har nu inlett ett samarbete med trygghetsorganisationen Nattskiftet för att kunna lägga till en ny typ av krav på spelningarna, i att trygghetspersonal ska finnas på platsen under spelningen. Den social raidern som de kallar det.

Nattskiftets trygghetspersonal består av utbildade volontärer, som har som huvuduppgift att öka tryggheten på festivaler, klubbar och evenemang genom främst sin närvaro. I sommar har de funnits på större festivaler med många personer, till exempel var de 100 “nattkompisar” på Bråvalla. Målet med samarbetet är att närvaron från trygghetspersonalen ska spridas ut på ännu fler festivaler i mindre skala.

Lisa Appelgren, grundare och agent på Appelgren Friedner:

“Vår drivkraft är att stärka jämställdhet, jämlikhet och social hållbarhet inom musikbranschen. En nyckel till detta är trygghet för artisternas fans – alla ska kunna ha en bra konsertupplevelse. Vi som bokningsbolag tar därför nu vårt ansvar genom att införa en konkret trygghetsstruktur inom vår verksamhet.”

Appelgren Friedner har i samarbete med RMH Sweden möjliggjort den sociala ridern och samarbetet med Nattskiftet. Idén föddes efter Silvana Imams spelning på Gröna Lund tidigare i år, där hon höll ett tal för en tryggare festivalsommar, och höll en tyst minut för dom som blivit utsatta för våld under festivaler. Silvana som själv är ambassadör för Nattskiftet säger så här om det nya kravet på arrangörerna:

“Om mina fans i publiken inte känner sig trygga är jag inte direkt sugen på att spela. Många artister känner så. En rider med trygghetspersonal som punkt är ett tydligt önskemål att vi artister vill att arrangörer tar ett större ansvar för besökarna. Det är ju för besökarna som festivaler finns till.”