Syster Sol: “‘Miss Diamant’ är en karaktär som finns inom alla kvinnor”


Aktuell med sin nya EP “Miss Diamant” besökte Syster Sol Kingsize-källaren och intervjuprogrammet Mellan Raderna för att prata om att vara i fronten av en genre, känslorna kring MeToo-kampanjen och budskapet med den nya EP:n.

 

 

Syster Sol har under flera år varit en stabil och konstant kraft inom den svenska reggae-genren. 2009 debuterade hon med albumet “Dömd att bli bedömd” och har sedan dess varit en ledande artist för en genre som inte kryllar av föregrundare, åtminstone i Sverige.

 

– Jag är i en genre där det känns som att jag får hela tiden hitta nya vägar, det finns ingen utstakat väg. Det finns liksom ingen mal eller tydlig person som har gått före och gjort det jag gör utan jag måste hela tiden börja på en blank sida. Och det är najs, jag älskar det så himla mycket, men det är också svårt och ibland blir det knas och ibland blir det jävligt bra.

 

 

Sedan MeToo-kampanjen startade som en följ av att Hollywood-profilen Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier av ett antal kvinnor har den spridits som en löpeld internationellt. I Sverige klev hundratals anonyma kvinnor ut och pratade om erfarenheter inom teater- och filmindustrin och nyligen följdes det upp av lika många berättelser inom musikindustrin. Som kvinna och en del av FATTA-kampanjen, som lyft frågor kring sexuellt våld och samtycke, ser Syster Sol positivt på att kvinnor vågar kliva fram men är också tveksam till vad som är rätt väg att gå.

 

– Jag tycker att det är viktigt att vi någonstans jobbar med det som är ett riktigt problem och det är rättsväsendet. Det som gör att man måste hänga ut folk är för att det är enda sättet för att den här snubben ska få en konsekvens, när det egentligen ska vara att du ringer polisen, blir behandlad bra, blir trodd på och det ska finnas konsekvenser i rättssystemet. Det är där problemet ligger liksom. Och visst, det finns en poäng nu med att man har hängt ut mäktiga gubbar på toppnivå men jag tycker som sagt att det finns en fara med att börja hänga ut folk på löpande band för då kommer det komma mer folk som inte är skyldiga och kampanjen kan ses som oseriös helt enkelt.

 

 

“Miss Diamant” är Syster Sols första EP sen 2015 års “Baglady” och budskapet går i linje med hennes mångåriga kamp för kvinnor. EP:n består av sex starka spår själv beskriver hon tanken bakom låtarna med orden:

 

– Jag tänker att “Miss Diamant” är en karaktär som finns inom alla kvinnor, där man någonstans vet sitt värde men man får inte cred för det i den patriarkala strukturen på det sättet som man själv tycker att man förtjänar. Det tror jag varenda kvinna kan relatera till. Så det är någonstans det som är temat genom alla låtar.

 

 

Se hela intervjun av Malkolm Landréus nedan!

 

 

 

 

 

 

Foto: Artin Hojat

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL