S.T.I.C.S: ” Vi är det nya sättet att tänka på”


Helsingborgs-gruppen S.T.I.C.S (Sounds That Inspire Conscious Souls) är just nu aktuella med sitt senaste projekt ”Weapon of Choice”. Förra veckan besökte dom Kingsizekällaren för att snacka om sin konst, att inte följa strömmen och att ha höga krav på sina lyssnare.

 

 

Hur skapar man när man inte har förutsättningarna till det? Frågan ligger till grund för utvecklingen av gruppen, och de kulturella innovatörerna S.T.I.C.S. Just nu är de aktuella med sitt senaste projekt ”Weapon of Choice” och beskriver samtliga spår på skivan som ”tidlösa situationer”. W.O.C består av 16 spår, mestadels spoken word på beats och rymmer ämnen som mellanförskap, rasism och sexuella övergrepp. Det finns även hjärtevärmande delar som när självaste Anthony Hamilton förklarar hur/om man kan förbereda sig inför kärleken.

 

 

När gruppen intervjuas vill medlemmarna inte bli tilltalade via sina förnamn utan genom ”ni” samt ”S.T.I.C.S”, något som vissa journalister och redaktioner inte förstår sig på. De kulturella innovatörerna sysslar med en hel del; musik, poesi, journalistik och battles. Den gemensamma nämnaren är att allt skapas under samma namn. Eftersom gruppen själva vill bestämma över hur de representeras har de sedan 2004 vägrat bli placerade i något fack och därför finns det inte så många intervjuer att hitta med just S.T.I.C.S.

 

– Vi som personer ska inte behöva vara i fokus när det kommer till vår konst, musik och poesi där det faktiskt inte spelar någon roll vem den fysiska formen som skapar den är. Men vi vill jättegärna att de människor som upplever den konsten vi skapar kan skaffa sig en mer betydelsefull relation till det vi har skapat. Vi kommer inte finnas i fysisk form någon gång i framtiden men vår konst kommer förhoppningsvis leva vidare. Vi vill gärna, genom vår konst kunna leva för evigt och då är det så man gör. Det handlar inte om oss som personer, säger S.T.I.C.S.

 

– Och vi kräver mycket av våra lyssnare. Sounds that inspire consions souls: om du inte är medveten kan det ta lite tid att förstå vad vi håller på med.

 

 

S.T.I.C.S beskriver projektet som en upplevelse. I introt ”The Manual” talar de om för lyssnaren exakt hur man ska ta in själva upplevelsen på bästa sätt. Du måste vara helt fokuserad, får inte hålla på med något annat samtidigt, ha bra hörlurar eller högtalare.

 

– I musikens utveckling måste även vi utvecklas. Hur vi uppfattar musik, hur vi konsumerar musik och hur vi lyssnar på det. Så vi är det nya. Vi är det här nya sättet att tänka på, se på saker, skapa, dela med sig av och det är det som har tagit tid, säger S.T.I.C.S och berättar att de vet vad det innebär att inte följa strömmen.

 

– Jag hade aldrig gått till ett museum utan att läsa om hur man ska uppskatta konsten. Jag måste ha en kontext. Konstnären vill ju uttrycka och visa någonting. Varför behandlar och ifrågasätter inte vi ljud, musik eller spoken word, varför uppskattar vi inte ljud på det här sättet? Vi kan nynna och sjunga med men vi tänker aldrig vad är det? Varför uppskattar vi det? Varför kan vi lyssna på en låt på ett främmande språk och älska det? På samma sätt om ni ska se Mona Lisa. Ni måste ju veta hur ni ska lyssna på det. Ni behöver inte följa riktlinjerna men för att ni ska kunna få ut det mesta av det vi har gjort då måste ni följa dom är riktlinjerna.

 

 

Se hela intervjun av Mariana Benyamin Sir nedan!

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL