5f2d30fa05d9010e180815f2
Intervju The -Dream


Våra norska kollegor skickade producent-trion Tailors att intervjua The-Dream.

 

Tidigare i somras besökte The-Dream Oslo och Kollenfestivalen, och vad passar bättre än att låta våra producentkompisar Tailors Music (A-Laget, Lars Vaular, Mira Craig osv) och tillika stora fans, att intervjua stjärnan från Atlanta.

 

Vad kommer namnet The-Dream ifrån?

Det var inget jag kom på, eller ett namn som någon gav mig. Drt är mer en tanke om något större än jag. Min farbror sa “Var drömmen i familjen”, och det satte sig fast i min hjärna. Efter var jag tvungen att sätta “The” framför på grund av upphovsrättsliga skäl.

 

Du började att spela instrument i tidig ålder…

I tredje klass började jag att spela trummor, men gick ganska snart vidare till trumpet och andra blåsinstrument.

 

Spelar du fortfarande?

Nej, men jag funderade på att beställa en trumpet till en Rihanna-session i går men orkade inte ha svullna läppar i flera dagar efter.

 

När bestämde du dig för att göra karriär på din musik?

Då jag blev gick med i en sånggrupp i skolan…för att kunna få tjejer. Det var seriöst den gången, för jag är seriös i allt jag gör. Det verkade bra att kunna jobba men något man älskar, så jag bestämde mig för att helhjärtat gå in för musiken. Då sånggruppen löstes upp började jag att skriva egna texter för mig själv. Alla i grannskapet gjorde det. Alla rappare eller sjöng. Så det handlade mest om lokal konkurrens. Vi battlade fram och tillbaka, medans jag provade på olika musikaliska projekt vid sidan om. Jag spelade på festivaler, på familjeträffar och var med ett gäng som spelade James Brown-låtar. Jag tror att det hade stor påverkan på hur jag är idag, ett slags vandrande instrument.

 

Har du någonsin tvivlat på på ditt karriärval och att hålla på men musik?

Det kanske inte alltid har varit helt glasklart, men jag har alltid varit på väg på den banan. Jag förstod att det var detta jag skulle göra från det att jag var 18-19 år gammal.

 

Gör du alltid musik, eller har du perioder av skrivkramp?

Aldrig, jag kan inte tänka utan att tänka låtar. Jag sitter just nu men en häftig refräng som bara önskar att komma ut…

 

Släpp det lös! Vilken låt är din favorit av alla låtar du gjort?

“Fancy”…

 

Haha, det är faktiskt vår favorit också. Den switchen på slutet…

Den är gritty, eller hur?

 

Crazy! Låtar som “Single Ladies” och “Baby”, satte du dem direkt eller var det en process?

De låtarna har varsin unik historia. Jag värmde upp på Jay-Z och Mary J. Bliges turné “Heart of the city”, och när vi var i New York, stack vi till studion där Beyoncé jobbade med sitt tredje album. Studion var full av olika producenter, jag vill inte nämna några namn. Så kommer Beyoncé fram till mig och frågar om jag är intresserad av att göra något. Jag svarade: “Jag vet inte vem det är som har förstasingeln, men berätta för dem att de inte har den längre. Folk kan dra hem, The Champ is here!”. Om man inte känner mig så kan det verka stöddigt, men jag säger så för att pressa mig själv till det yttersta. Omvänd psykologi fungerar bra för mig och jag måste prestera. Jag hade precis gjort en låt som var ganska lik “Singel Ladies” men inte lika bra. Så jag tog 15 minuter till att skriva klart låten, konceptet fanns redan. Jag vet hur sånger ska låta. Jag vet versen, punchlinen, lead in till refrängen och refrängen redan från start. Jag bjöd in Beyoncé och hon hade en min i ansiktet som sa mig att detta är en smash. Så hon gick ut och hämtade de andra och de sa samma sak.

 

Låten “baby” (Justin Bieber) var också en tillfällighet. Jag var i samma byggnad när de höll på med slutarbetet av hans album. En kompis kommer bort till mig och frågar om jag kan bidra med en låt. Jag bad honom fixa ett hotellrum där jag kunde bara för att fixa en låt och han såg ut som om jag bad honom om en Lamborghihi eller nåt. Lyckligtvis fick jag ett rum och det tog min 20 minuter att skriva “Baby”. Därefter skickade jag den till Tricky Stewart (The-Dreams närmaste producent-kompis) som gjorde klart den.

 

Du är inte bara låtskrivare, utan också en stor artist. Var ligger ditt huvudfokus? artist eller låtskrivare? Och när kommer albumet?

Jag jobbar kontinuerligt med Rihanna, plus att jag producerar Pusha T´s kommande album. Mitt egna album kommer troligtvis i septemer. Mitt mål som artist eller låtskrivare är att få en Grammy för varje år min mamma levde. Hon blev 35. Jag har 32 stycken nu…

 

De flesta av dina låtar handlar om eller passar till tjejer..

Jag hade ett nära och känslomässigt starkt förhållande till min mamma. Jag har en väldigt bra förståelse för kvinnlig psykologi. Vi vet ju alla att de är galna, men också fascinerande och komplexa. Vi killar är däremot enkla, och vill ha samma saker varje dag. Psykologin i sig självt är spännande. Att tolka vad kvinnor vill ha, och hur de uttrycker sig är något jag tycker är väldigt intressant.

 

Blir dina ex förbannade på att de lämnas ut i dina texter?

Självfallet, men så ät det att vara tillsammans med en låtskrivare. Jag har nyligen börjat att träffa en tjej och en hennes väninna har visst sagt till henne: “Jag hoppas att det går bra för er, om inte kommer du att hata radion en lång tid framöver”. Även om det inte är mina personliga låtar…

 

Du behåller inte dina personliga texter/låtar för dig själv?

Nej…

 

Av egen erfarenhet kan det vara svårt att göra musik,  när man är mitt uppe i personliga problem och att man måste gå tillbaka för att hitta den känslan när man ska göra musiken. Känner du på det sättet någon gång?

Jag kan stänga av min omgivning och göra musik oavsett sinnesstämning. Även om det blåser omkring mig och det är inte bra för dem runt omkring mig.

 

Text: Tailors Music

Foto: Akam1k3.blogspot.comPublicerat:
RedaktionenNULL