617947648d82550d4e0b7682
Intervju med Keya om debutalbumet “Nyanser Av Blå”


 

 

– Jag känner mig som turk och jag känner mig som kurd. Jag pratar båda språken flytande. Ibland kan jag till och med känna mig mer svensk- och det känner jag mig inte som till 100 procent heller för det finns en begränsning. Det jag vet att jag kan säga att jag är 100 procent från Husby säger Keya Turan till Kingsize Magazine som träffar honom för att prata om basket, drömmar och om det nya albumet “Nyanser av Blå”.

 

 

Allt arbete ska vara meningsfullt. Det är det absolut viktigaste för Keya som gör musiken för sin familj och sina vänner. Arbetet ska spegla honom, hans liv och hans vänner ska kunna relatera till det. Kärleken för Västerort är påtaglig, i synnerhet för hemmaplanen Husby, där han än idag bor tillsammans med sin farmor.

 

– Jag har alltid vetat hur mycket potential vi har: Från Rinkeby till Tensta och Husby-det har alltid funnits talanger varesig det är inom basket, fotboll eller musik. Problemet är bara att vi inte har använt den för vi har haft mycket andra problem här. Vi har inte och hållit ihop. Sakta men säkert känns det som att vi börjar komma tillbaka till det gamla västerort, säger han

 

 

 

Idag är Keya Turan 23 år gammal och har spelat basket i 16 år men slutade för två år sedan.  Han spelade både för KFUM Central Basket och Järva Basket. Under tiden på Järva basket tog laget sig till division 1.

 

– Det var hårt. Det var sjukt men det fick oss att inse att träning är speciellt. Vi gjorde det för varandra. Det höll oss borta från mycket skit. Basketen blev min flyktzoon. Det är synd bara att det inte satsas lika mycket på basket som på andra sporter.

 

Undertiden han spelade såg han musiken som en hobby. Basketen var hans absolut största dröm.

– Basket var mitt allt. Hade jag fått välja att bli basketproffs över artist så hade jag valt det, säger Keya.

 

– I slutet av dagen det handlar det om vad man är för typ av människa. Vi som spelade var måna områdets åsikter. Min vänner och andra grabbar härifrån tränade ungdomar på fritiden utan att få betalt. Vi gjort det vi kunde för att hålla området på bra bana för vi ville det. Hur man än vänder och vrider på det kommer man ändå hamna i det här frågorna. Som med musik. Jag vill inte ens vara politisk. Jag vill bara göra musik. Om jag fick välja vill jag inte ens göra intervjuer egentligen, bara göra musik och mina videos.

 
Haha, men vi har det väl trevligt? 

– Jo jag menar inte så . Ibland vill man bara göra det man är bra på men ibland finns det ett ansvar man måste ta. Jag tror det är ett ansvar många egentligen inte vill ta men man måste. Jag är från Husby så automatiskt frågar folk mig om upploppen. Egentligen vill jag inte ens svara på det men det blir så automatiskt. Politik är något vi fått brottas med sen vi var små. Bara hur vi fick ungdomsgården att öppna när vi var små. Vi tjatade väldigt mycket. Och det är där det blir politik. Sen är mina föräldrar politiskt insatta så jag kan inte bara kasta det ifrån mig, berättar han.

 

 

Förutom drömmen om att bli basketproffs har Keya även börjat på Stockholms Universitet och läser sociologi och pedagogik. I nuläget har han tagit ett litet uppehåll från sina studier på grund av musiken. För ungefär två och ett halvt år sedan kom en viktig person in i Keyas liv. En person som skulle få honom att förstå mer. En mentor. En av Sveriges största rappare: Ken Ring. Idag är Keya dessutom signad på Ken Rings skivbolag Masa Music.

 

– Innan trodde jag att man bara kunde gå in i en studio, rappa och sen var det klart. Ken har lärt mig väldigt mycket om branschen och tog med mig på Sverigeturné, jag fick öppna upp i vissa städer. Han gav mig en chans och hjälpte mig bygga upp en karriär.

 

 

Keyas syn på förebilder och idoler har ändrats med tiden. För några år sedan var den amerikanska basketspelaren Baron Davis hans absolut, största förebild. Keya sparade till och med sitt skägg på samma vis som Davis.
– Sen var Nas min favoritrappare alla dagar i veckan. Men nu tänker jag annorlunda och frågar du vilka mina förebilder är idag skulle jag säga mina föräldrar. Hur de ens tog sig hit. De lämnade allt de hade, flyttade till ett nytt land började om på nytt och uppfostra två barn. Min pappa lärde sig svenska och engelska på egen hand. Min mamma har jobbat inom hemtjänst i 23 år. Så det där är mina förebilder. Jag ser upp till dom. Min farmor också. Hon födde 12 barn. Två lever. Min farfar dog så hon har varit utan honom i 50 år.

 

– Jag gör inte musik för pengar eller för att bli känd. Jag skiter i det.  Ska jag vara helt ärlig så bryr jag mig inte. Om jag tjänar pengar på det så vill jag åtminstone göra något vettigt av det som att köpa ett hus till mina föräldrar och säga “Här! Tack för allt ni har gjort för mig”.

 

 

Det är viktigt för Keya att hans vänner ska kunna känna igenom honom och kunna relatera till hans musik. Bakom musiken finns det mycket hårt arbete och på senare tid har han fått en viss avsmak för musikbranschen.

– Det här är det värsta jag varit med om. Man skulle kunna göra en serie av den här branschen. Många som gör det har ju drömt om det här hela livet. Jag har inte gjort det. Jag har drömt om att stå med mina vänner där inne, säger han och syftar på musikstudion i Husby.
Han talar varmt om studion som består av en dator, två högtalare och en soffa. Tonen ändras när han berättar om studion, han ler och förklarar med inlevelse:

– Man har slitit isär hörlurarna så ena håller man mot munnen och den andra mot örat. Så får man rappa. Men det är där jag kommer ifrån, berättar han.

 

Att Keya idag är signad och har varit på Sverigeturné spelar ingen roll när han gör entré i den lilla musikstudion i Husby.

– När jag kommer in där är jag noll igen. Jag vet att det finns folk där inne som till och med är bättre än mig så när jag kommer in där det är tävling. Jag tävlar inte med grabbarna som vunnit grammis  jag bryr mig inte om dem. Jag bryr mig om mina vänner. Och när jag kommer in där handlar det om vem skriver bästa versen. Vem är hetast vems låt/vers pumpas mest i området. Ouuf det är det jag bryr mig om.

 

 

Albumtiteln “Nyanser av blå” sammanfattar hela albumet: varje låt speglar en egen nyans av blåa linjen. Men i några låtar kommer han in på samma problematik.

 

-Jag är från blåa linjen. Jag är uppvuxen på blåa linjen. Min farmor är den enda i vår familj med blåa ögon. Blå är en av mina favoritfärger, fastän jag klär mig mycket i svart. Så det fick bli blå.

– Det här albumet kommer alltid få mig att tänka tillbaka på de dagarna då jag stod i studion med grabbarna, då vi bara rappade för att vi inte hade något annat att göra. Den hungern du vet. Att bara vilja säga nått, bara ha kul.

 

 

 

 

 

 

Med hjälp av sina videor förmedlar Keya många budskap. ”Ärrade för livet” är ett sådant exempel där själva låten i sig handlar om utanförskap men videon inkluderar flera andra problem. Sedan många år tillbaka har det funnits politiska motsättningar och konflikter mellan turkar och kurder. I videon till låten ”Ärrade För livet” håller Keya upp en turkisk flagga och sedan en kurdisk flagga. Även detta är något som beskriver honom som person, då hans mamma är turk och hans pappa är kurd. Det är en identitet som format hans människosyn men även fått honom att känna sig splittrad.

 

– Jag är uppvuxen med att världen tillhör alla, att se människa som människa och att alla är lika mycket värda. I Husby finns det ju hur många olika nationaliteter som helst. Jag är uppvuxen med eritreaner, somalier och ibland kan jag känna mer samhörighet med dem- för mina rötter, folkslagen är så splittrade. Det känns som man har tagit problematiken från våra hemländer hit och jag tycker det är löjligt. I slutet av dagen det som händer där händer där. Jag känner mig som turk och jag känner mig som kurd. Jag pratar båda språken flytande. Ibland kan jag till och med känna mig mer svensk- och det känner jag mig inte som till 100 procent heller för det finns en begränsning. Det jag vet att jag kan säga att jag är 100 procent från Husby.

 

I videon dyker även ”RNHRAM” upp som står för första bokstäverna i namnen Romario, Nicolas, Henok, Reman, Abdi, Mattios.

 

– De är mina förebilder. Alla stod för bra saker och alla gick tyvärr  bort i tidig ålder. Alla från samma område. Sen dem gick bort har saker och ting blivit svårare, klimatet har blivit hårdare och mörkare.

 

 

I låten ”Vandetta” samplar han en somalisk ramsa. Det är en väldigt djup låt och en av de starkaste på albumet. Det är även den låt som har tagit honom längst tid att göra. Det hela började med att Keya var hemma hos sin kompis(även förebild) Iseas, som spelade upp flera olika låtar för Keya.

 

– Han har en spellista med afrikansk musik och han satte på den här låten. Jag ba ”ouuf”. Det är en somalisk ramsa som kvinnor sjunger för män när de ska ut i krig. Jag får en sån känsla när jag hör låten-att man ska ut i krig.  Jag pratar om att hela livet känns det som att vi har haft ryggen mot repet- som en boxningsmatch. Man har alltid försökt hävda sig bevisa, ta en plats som man förtjänar. Jag pratar om att vi alltid har varit längst bak och nu är det dags att knyta skorna, springa förbi i er allihopa och visa att vi är här.

 

 

 

I ”Vandetta” pratar du om dina vänner som gått bort (RNHRAM) och säger sedan ”Då är jag redo för och dö jag kan svära det på min platta”…Vad menar du? 

– Som Biggie ”Ready to Die”, hans albumtitel. Jag tror att det han menar är ”Jag har sagt mitt”. Jag menar: om jag dör, jag dör. Det här är min platta och det här är vad jag vill säga.

 

 

Låten ”Nyanser av blå” är dedikerad till Keyas farmor. Han ville göra något fint för henne och hade planerat en video där hon skulle medverka. När dagen för videoinspelningen väl kom fick familjen ett oväntat besked.

– Precis samma dag gick min morbror bort och hela hennes humör förstördes. Hon ville inte åka någonstans.

 

 

Till sist lyckades han övertala sin farmor att vara med i videon. Låten handlar om att Keyas farmor tog hand om honom medan hans föräldrar jobbade. Hemma hos sin farmor hade han en annan frihet och kunde komma hem lite senare på kvällarna.

 

– Hade jag tur vaknade hon inte. Hade jag otur vaknade hon och då kunde vi jiddra lite.

– Hon är 81 år. Så som hon har sett mig växa har jag sett henne åldras. Men jag driver mycket med henne. Jag försöker bara skoja så mycket som möjligt med henne. Ibland pumpar jag musik hemma och försöker dansa med henne och hon tycker jag är knäpp. Jag vill inte se henne som gammal. Jag burkar säga ”Du är kvar här tills jag gifter mig va?” Hon brukar säga ”Om gud vill”.

– Imorgon det kan vara slut och jag försöker förbereda mig på att det kan ske. Hon tar mediciner och sånt och är gammal. Det är lite grann som med mina vänner. Allt kan hända.

 

 

I början på nästa år medverkar han i TV4:s Lyckliga Gatan där han tolkar Owe Thörnqvists musik och hoppas på att få ge en bra bild av sin älskade hemmaplan Husby.

 

– Det var jättekul att få vara med i Lyckliga Gatan och få göra något sånt. Jag fick en chans att berätta min historia och visa en bra bild av mitt område . Och nu kom jag själv in på det jag inte ville prata om. Men det brann bara här under tre dagar. Dom resterande dagarna under året är det bra här. Du kommer se det i filmen också. Det var min fokus, säger han.

 

– Jag vill även passa på att göra något jag inte brukar göra. Jag vill hälsa till alla som har varit med och gjort den här skivan. Alla producenter:Patrik Collén, Jaav Proced, Bleez Beats, Viktor Ax och Jesper Welander. De enda två gästartisterna är Simon Matiwos som är en barnsomsvän till mig och som jag stolt kan säga är Sveriges bästa poet. Och även Mustafa Zatara  som är en legend.

 

 

 

 

Intervju av Mariana Benyamin Sir

Foto: Press

 

 

 

Det kanske inte kommer som en överraskning att Keya inkluderar Husby i firandet av sitt album. Den 27:e november gör han en gratiskonsert i Husby för alla som är under 18 eller de som inte kan fira under kvällen den 27:e. Albumet “Nyanser av Blå” hör ni nedan:

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL