Intervju – Immortal Technique


Rap och samhällskritik går hand i hand. I en tid då de flesta unga rappare helst pratar om gräs och fest kan det vara uppfriskande att höra något med en bredare samhällelig syn på det hela. Det finns fortfarande sådana rappare kvar – en av dom är Felipe Andres Coronel, aka. Immortal Technique.

Foto av Christer Carlsson

 

 

Rap med politiska och samhällskritiska undertoner har funnits lika länge som själva musikgenren. Få lär ha missat Grandmaster Flash and the Furious Fives låt ”The Message” från 1982 t.ex. Det har alltid funnits ett intresse och en marknad för texter som faktiskt betyder något. En av de rapparna som har varit konsekvent och rak i sina budskap och åsikter är denna Perufödda Harlemrappare.

 

Hans rapkarriär tog fart tack vare många battlevinster som senare ledde till en musikkarriär och han har nu varit aktuell i över 10 år med sina släpp. Innan det ställde han upp i riktigt uppmärksammade battles som mot Iron Solomon, Posta Boy och mot en av de bästa freestyle/battlerapparna genom tiderna: Eyedea – en rappare som dog för snart två år sedan och är en person som Immortal Technique både sett upp till och saknar än idag…

 

Vi får möjligheten att träffa åsiktsmaskinen Immortal Technique innan hans slutsålda (och hyllade) konsert på Göta Källare i Stockholm. Han gör först en radiointervju med SR där han delvis pratar om ”rasisttårtan” som han hört talas om. Det är ingen överraskning att han hade koll på tårtan och debatten kring den. Han har bra koll på vad som händer i omvärlden och agerar som en motpol till den stereotypiska, ignoranta och överpatriotiska Amerikanen.

 

När vi sitter där märker man också hur engagerad han är i alla frågor vi berör. Han är minst lika passionerad som i sina låtar och att ställa en fråga till Immortal Technique är som att trycka på ”Play” på en bandare med medvetna och insiktsfulla kommentarer på omvärlden.

 

På hans konsert är det inte heller bara den ”traditionella hiphoplyssnaren” utan en intressant mix av personer som verkar intressera sig av aktuella samhällsfrågor. Många av dom har säkert sett Immortal Technique som en av talespersonerna för Occupy Wall Street och ”We are the 99%”-rörelsen. Det är en tydlig passion hos Immortal Technique som man märker tydligt när han pratar varmt om sina hjärteämnen…

 

– Det är så skönt att komma tillbaks till Sverige. Många rappare pratar ofta om hur de alltid älskar just det stället de är på. Men jag menar det, jag älskar att vara i Skandinavien. Jag får alltid ett varmt välkomnande och spelar nästan alltid för fulla hus. Jag brukar tipsa alla rappare i Staterna om att åka hit och spela om de får möjligheten!

 

På tal om Sverige så rappar du över ett beat på låten ”Rich Man’s World (1%)” (från skivan ”The Martyr”). Där har ni samplat ABBAs låt ”Money money money”. Det är ganska kul att höra en av världens mest kommersiella och substanslösa grupper som grund till ett beat som DU rappar på…
– Jag förstår vad du säger. Men jag tycker att man kan finna substans och mening i allt, till och med hos vissa wacka rappare. Jag hörde låten på radio och tänkte att det hade varit kul att prata utifrån ”The rich man’s world” perspektivet. Det är intressant att se dessa rika
företagare som inte bryr sig om de vanliga skattebetalarna. De pimpar ut USA, så gott de kan. Men angående låten så lyssnar jag på allt möjligt. Jag tar till mig det och skapar nåt nytt av det. Ice-T sa en bra sak till mig nyligen: ”Hiphop didn’t invent anything, it reinvented everything!”. Så är det… men det skulle vara kul att höra ABBAs reaktion på min låt.

 

Det kan bli svårt, dom är lite… speciella.

 

– Haha, jag kan tänka mig det. Men du vet, jag försöker inte att tjäna några pengar på ABBAs bekostnad heller. Jag släppte min skiva gratis. Folk frågar ofta varför men för mig är det givet. Det kommer över rappare till Sverige t.ex. som rad för rad inte har något att komma med jämfört med många av oss andra. De har dessutom miljontals kronor bakom sig i promotion och radioköp. Jag ignorerar hela den industrin och delar ut mina grejer gratis. Det är en liten revolution i sig.

 

Jag förstår ju varför och det är en väldigt fin tanke… Men det måste vara jobbigt för dig ibland när du gör allt själv, utan skivbolag etc. och släpper dina grejer gratis?

 

– Ja, ibland är det svårt. Men jag vill visa folk att jag inte behöver sponsorer eller skivbolag i ryggen för att lyckas. Jag vill att andra också ska förstå att man inte behöver de här enorma företagen bakom sig. Jag har öppnat ett barnhem och en skola i Afghanistan tillsammans med Omeid, helt utan någon slags sponsring eller företag i ryggen. Jag vill inte ha med dom för jag vill inte ha deras politik inblandad i en sån grej.

 

Jag tänkte fråga om det… Hur kom det sig att du drog igång det projektet?
– Omeid kom fram till mig under en Rock The Bells-konsert faktiskt. De hade en bra idé och en väldigt professionell presentation. Det ledde till ett nytt steg i karriären för mig då jag bestämde mig för att inte bara rappa om det som händer utan att göra något åt det också. Jag vill inte bara vara en ”revolutionary rapper”, jag vill vara en ”revolutionary”.

 

 

Du har också spelat en viktig roll i Occupyrörelsen. Kan du berätta om ditt arbete där?
– Ja, jag var med från allra första början. De släppte förresten en skiva nyss där de ville ha meden låt från mig. Självklart tyckte jag, och ”Rich Man’s World” var faktiskt den de valde, haha. Jag uppskattar den rörelsen enormt och de har verkligen visat upp de orättvisor som finns i de rikaste länderna i världen.

 

Det är en rörelse som har spridit sig över hela världen, här i Stockholm bland annat. Men tror du att det kommer att leda till en faktisk förändring i slutändan?
– Jag tror att den första delen av förändring handlar om att bli medveten om problemet. Om du är en alkoholist så kan du inte bli nykter förrän du erkänner att du har ett problem liksom. Sen handlar det om att krossa de myter vi har. En myt är att vi har olika ”raser” i världen, det finns en ras – den mänskliga rasen. Rasism och andra destruktiva ting handlar om att man blir tränad och inlärd en skev bild från början. Många är bara okunniga och lever i sin bubbla, de vet inget bättre. Det måste vi bryta ned från grunden och förändra.

 

 

På tal om rasism och inlärd idioti så antar jag att du har koll på Breivik och vad som hände på Utöya i Norge?
– Absolut. Han klagade på ”multikulturalism” som skulle sprida sig över Europa. Vet du vad? Det påminner mig om tankar om ett ”herrefolk” som en viss Adolf Hitler hade. Jag förstår inte hur Breivik tänker. Han är uppenbarligen emot multikulturalism, men då måste han förstå att vi bor i en multikulturell värld. ”And if you’re offended by multiculturalism, you need to get on a rocket ship and get the fuck off this world!”. Det finns inget ställe på planeten som inte är multikulturellt på något sätt. När jag var i Afghanistan såg jag folk med alla sorters utseenden, storlekar, etc. Men alla är ändå Afghaner, förstår du? Men den kategoriseringen är också oväsentlig. Det är sorgligt att man placeras i något slags fack av maktstrukturen, direkt när man föds. Det gör mig ledsen.

 

När vi talar om maktstrukturen. För något år sedan satt jag på exakt det här stället där vi sitter nu och diskuterade ”illuminati”, länge och väl, med Vinnie Paz. Jag vet att du har tankar och åsikter kring det och framförallt dina fans kanske… Kan du inte förklara hur du ser på begreppet illuminati?

 

 

– När vi talar om illuminati så talar vi om ett hemligt sällskap. Ett sällskap som kontrollerar dig utan att du vet om det och fattar beslut som påverkar dig utan att du märker det – och gynnar dom i slutändan. Det finns bara i företagsvärlden. Företagsvärlden som ger pengar till presidentkandidater, företagsvärlden som bestämmer över tredje världens naturresurser och företagsvärlden som bestämmer vart man ska starta krig. Det är illuminati, och det är ingen konspirationsteori – så här är det i världen. Kolla på G8-möten t.ex., det är inte direkt så att de släpper in dig där och låter dig ställa vilka frågor du vill. De här är inte från ett specifikt land. De är inte från USA, de är inte från Sverige, de är från en helt egen jävla planet där de inte bryr sig om någon annan än sig själva och vad som gynnar dom.

 

Om man sätter sig in i hur samhället fungerar så märker man hur ofta det är företag som är med och bestämmer. Inte bara i USA, men också genom lobbyism och liknande i EU och Sverige för den delen…
– Exakt. De fungerar som en knarklangare. Säg att du är en politiker och jag är en företagare som ger dig pengar, eller en knarklangare som ger dig droger. När jag då en dag säger: ”Idag får du inget”, så kommer du att lida för nu har du blivit beroende. Sen ger jag dig ändå pengarna/drogerna och säger: okej du kan få det, men glöm aldrig vem fan det är du jobbar för! Det lärde jag mig när jag var yngre. Jag sprang runt och trodde att jag var en gangster för att jag rånade folk. En gangster tar inte pengar från folk, en gangster får folk att ta emot pengar från honom. Om jag går till en kiosk och stjäl 10 stycken Kingsize Magazine och säger ”fuck you!” är jag inte en gangster, då är jag bara en tjuv. ”But if I come to Kingsize Magazine with $100.000 and say: I’m buying you muthafuckas out! I own your magazine now and I’m gonna put whatever I want in it. THAT’S some gangster shit…”

 

 

Hur ser dina fans ut idag? Fluktuerar antalet fans i och med hur engagerade folk är i politik och samhällsfrågor t.ex.?
– Det tror jag inte. Jag har inga toppar och dalar direkt, det känns som att det växer stadigt kan man väl säga. Det är kul för jag var på turné i USA för min skiva ”The Martyr” ganska nyligen och det var folk som var på sin första hiphopkonsert någonsin. Det var kids på 15-16 år som inte visste vem Chuck D var t.ex. För dom var Biggie old school! Men jag tror också att man inom hiphop inte har lika mycket respekt för de äldre som man har inom rock’n’roll t.ex. Oavsett om man gillar en artist eller inte så måste man respektera de äldre och vad de har gjort för att bana vägen för dagens rappare. Kolla på Chuck D som är över 50 år men som fortfarande gör sin grej och har kunnat försörja sin familj under hela tiden. För kom igen, ärligt talat – de flesta av de nya rapparna där ute kommer INTE att lyckas. Det är bara att inse.

 

 

Tror du att många rappare idag också gör musik av fel anledningar?

 

– Verkligen! Det är intressant när jag frågar folk varför de rappar… Vissa säger: ”jag gör det för att få pengar” – vet du vad? Bli en advokat. Andra säger att de gör det för att få tjejer. Då är du dum i huvudet. Då borde du sjunga latinomusik! Har du någonsin varit på en salsa- eller en merenguekonsert så vet du vad jag menar… Men om du gör det för att hiphop finns i ditt hjärta och din själ, då har du något på gång. Hiphop vet inga gränser eller begränsningar, så länge du har både hjärta och själ i det.

 

Har du fortfarande samma hjärta och själ för hiphop efter alla år?
-Absolut!

 

 

Vad är det som får dig att fortsätta?
– Ja jag hade en bra frukost imorse så… Haha. Alltså, det kanske låter fånigt, men det är sant. Efter att jag har ätit maten i Europa så vill jag inte äta det vi har i USA. Jämför en burgare här mot i USA t.ex. Här kan du känna smaken av köttsafterna och hela den grejen, i USA smakar det artificiellt, fullt med massa tillsatser och onyttigheter. Det är i alla fall en del av det som får mig att fortsätta idag – jag måste kunna vara nöjd med livet. Folk har frågat mig: ”Immortal Technique, du skriker inte längre på låtarna. Är du inte arg längre?”. Jag svarar: ”Nej, jag blir inte arg längre. Nu tar jag vad jag vill ha istället”. Det gynnar inte mig att bli arg. Kommer jag att lära någon en läxa genom att krossa skallen på dom? Knappast. Kommer jag att gynnas av att kasta ut någon genom rutan? Om du hotar mig, då kastar jag ut dig genom den där jävla rutan. Men om du bara säger något dumt eller om du behöver veta bättre, då pratar jag med dig istället, med hjälp av kärlek. Jag älskar dig som människa för mycket för att kasta ut dig genom rutan. Jag kommer att prata med dig som en man och då kanske du förstår och inser saker. Då kanske du också vill vara i 30-årsåldern som jag och kunna finansiera min systers skolgång, att äga ditt eget hus, att dina föräldrars lån är avbetalda, att kunna hjälpa andra, ha egen kontroll över din musik och släppa en dokumentär som heter ”The revolution of Immortal Technique” som kommer ut den 10e juli (kolla in den!)… Haha.

 

Till sist då… Vad kan vi förvänta oss av dokumentären som äntligen ska komma ut?

 

– Jag kommer att ha med en massa intressanta gäster! Woody Harrelson, Cornel West, KRS-One, Chuck D, Ice-T, Ill Bill, Q-Unique, Poison Pen och många fler. Du kommer att få se de som har spelat en stor roll i mitt liv och jag kommer att visa en annan sida av Immortal Technique. Du är kanske van att se mig väldigt seriös, men här finns det klipp som är 10 år gamla där jag kör fyllefreestyles och hela den grejen. Du kommer också att se mig när jag är 11-12 år och har spelat in min första hiphopvideo. Eller ja, första och sista typ, jag har egentligen inte gjort så många rapvideos…

 

Kommer vi att få se några av dina gamla battles också? Det finns en hel del grymma grejer där…
– Haha, eller hur… Jo men det kommer nog också att vara med! För mig var battles ändå en stor del av hur jag startade hela min karriär. På tal om det så måste jag få säga det… Den enda rapparen jag vill battla igen var Eyedea, vila i frid. Det var min polare. Jag önskar att han satt här med oss, då hade jag utmanat honom direkt! Sist jag träffade honom var tillsammans med hans mamma i Minneapolis. Sen dog han kort därefter. Det har påverkat mig väldigt mycket och det har påverkat mina val i livet. Jag tar aldrig något för givet längre, varken mitt liv eller min familj. Jag pratar om honom på låten ”Toast to the dead” , som är producerad av ett annat bortgånget geni – J Dilla. Jag säger: ”Here’s a toast to the dead, for all my fam. I would never let an Eyedea(idea) die with a man…”

 

Vilket blir det sista Immortal Technique säger i vår intervju. En intervju jag fick korta ner rejält i skrift och själva intervjun kunde lika gärna ha hållit på fram till att hans konsert började. Egentligen behöver man en hel kväll med Immortal Technique för att få ut det mesta av hans intressanta tankar och idéer om livet och världen vi lever i. Det tar vi nästa gång…

 

 

/Alexander KihlströmPublicerat:
RedaktionenNULL