Emil Sandgren Strada mötte upp med den norska duon på Strand Hornstull mitt i en snöstorm som närmade sig Stockholm...

Med en skön blandning av reggae, dancehall och pop har Admiral P gjort dundersuccé i Norge de senaste åren. Men det är långt och hårt arbete som ligger bakom det för Zambia-födde Philip Boardman, som än idag pratar vad han kallar “Broken Norsk”.

Admiral P kom till Norge som 13-åring från Zambia där han växte upp och först kom i kontakt med Reggae genom sin mamma, en kontakt som snabbt utvecklades till en stark kärlek. Någonstans efter flytten till Norge träffade den unge Philip en viss Selecta Daniel “Lion” som tillsammans bildade Reggaekollektivet “Jah Ark Manifest” som länge regererade Oslos underground-scen. Just nu är Admiralen större än någonsin tack vare hitlåtarna “Spinnvill”, “Snakke Litt” från EP:n “Jobbar overtid” (2011) och “Kallenavn”. “Kallenavn” (Smeknamn) har roterats flitigt på svenska P3 under hösten och likt vår egen Kapten Röd finns det en härlig känsla i musiken som man dras till, oavsett bakgrund. Legender som Beenie Man har hyllat Admiral P och han har varit förband åt bland annat The Wailers och Wayne Wonder.

Idag är det snökaos i Stockholm och halva Admiral P:s band är tillfälligt insnöat i Norge inför kvällens spelning på Hornstulls strand. Trots det är det två lugna och ostressade killar som kliver in på Strands lokaler vid lunchtid för en pratstund med Kingsize. Jag känner mig direkt avslappnad och det känns som jag känt både Admiral P och Selecta Daniel i flera år.

Admiral P, vem och vad inspireras du av i din musik?

A: Oj! Det är så många, men Sizzla, Capleton and all of those guys. I Skandinavien så har ju Sverige haft bland andra Governor Andy, Kapten Röd med flera men Norge har inte haft så många, men definitvt Capleton och den vågen av artister som kom då. Jag inspireras av good people, man.
S: Good music for good people you know.

Hur var det att komma från Zambia till Norge som 13-åring?

A: Det är en helt annan värld. Jag var ju tvungen att lära mig allting från början, språket och kulturen, allt. Jag blev ju introducerad för Reggae tidigt och såg en konsert med Shabba Ranks som 10-åring i Zambia och då visste jag mer eller mindre att det var det Reggae och musik som gällde.
 Många som vill nå ut med reggae kör på engelska, så varför reggae på norska?
A: Vi började med att köra på engelska men det har inte funkat så jättebra i Norge och norska känns närmare hjärtat. Speciellt för dom som lyssnar i Norge, men jag fortsätter att skriva låtar på engelska och jag planerar att släppa en reggaeskiva i Zambia på engelska. Jag har redan lite låtar som spelas där så look out for that.

Din norska är lätt att förstå för en svensk, är det medvetet?

A: Haha! Det har faktiskt hänt en hel del att folk har skrivit på olika forum och frågat om jag är en svensk artist eller har svensk bakgrund men det kan bero på att jag pratar lite “broken norska” och jag tror också det är något som folk tycker om med min musik. Det är någonting nytt, liksom. Det låter lite eget. Det är enkelt att förstå för alla, vem man än är.

Hur har reggae-scenen förändrats i Norge på sistone?

A: När vi började så fanns det inte lika många artister och det var inte så organiserat och det var helt andra stilar som var populära då i slutet på 90-talet, “Metal” och pop och annat men nu märker man att fler och fler lyssnar på det.

S: “Snakke Litt” var en låt som spelades överallt förra året, till och med i Kungahuset och det är stort. Så har det inte alltid varit för Reggae i Norge haha.

Vad vill ni se mer av i norsk reggae?

S: Mer norsk reggae! Haha. Det är det vi vill ha! Nej men vi hoppas kunna inspirera ungdomar till att också våga göra sin egen grej så som vi började för längesen.

A: Ja, det märks att det börjar komma lite mer folk nu och vi kanske har något med det att göra. Sverige har ju haft fler artister och en större Reggae-scen och vi har ju varit i Sverige flera gånger tidigare och giggat och så, men Reggae har blivit större i Norge och vi vill få fler att börja med det, helt klart.

Admiral, vad vill du att folk ska känna när de hör din musik?

A: Jag vill att folk ska känna det jag känner när jag skriver, att de får en positiv känsla. Alla får ju ut olika av ens musik, men att folk känner igen sig och kan relatera är viktigt. “Jag gör så gott jag kan” är en sån låt till exempel.

”Kallenavn” är en av de mest spelade låtarna på Spotify i Skandinavien, var kommer inspirationen ifrån för den låten?

A: Det är liksom när man träffar en kvinna och man vill vara med henne och visa sin uppskattning. Jag skrev den snabbt för att jag var inspirerad när jag skrev den. Jag hade absolut ingen aning om att den skulle bli så stor, jag blev nästan chockad men det är jävligt kul.

Kapten Röd och du påminner lite om varandra med det sociala, anti-materialistiska budskapet, när gör ni en låt tillsammans?

S: Det vore ju jävligt fett alltså. Han är vår starkaste och närmaste länk i Sverige eftersom vi ligger på samma bolag och vi har känt varandra länge.

A: Ja, vi har snackat om det tidigare så det kan bli något. Det kommer, det kommer!

Albumet ”Selvtillit & tro” kommer i Februari, vad är budskapet med titeln?

A: Det är liksom “believe in yourself”, man ska veta att man är bra som man är och att man kan klara av vad som helst, bara tro på sig själv, positive vibes. Man gör så gott man kan och det är basically det som jag vill säga med det här albumet.

Hur ser framtiden ut nu för Admiral P?

A: Nu kommer jag antagligen göra promo för albumet och vi kommer släppa några singlar till innan albumet kommer. Sen ska jag fortsätta med att göra låtar till det albumet som jag ska släppa på engelska i Zambia som kommer senare.
Admiral P avslutar: Big Up Kingsize. Fortsätt sprida good vibes och kulturen som vi älskar!

Vi fortsätter prata om resor till Jamaica. Selecta Daniel berättar galna historier från Kingstons farligare områden och jag blir spontant inbjuden, ifall jag skulle vilja åka till Jamaica så är det bara att “linka upp” med deras kontakter på ön. Med tanke på den ödmjukhet som Admiral P & Selecta Daniel visar upp trots den otroliga framgång de nått verkar det inte finnas några nationella gränser som kan stoppa dom.

Skribent & foto: Emil Sandgren Strada