Beri aktuell med debut-EP – läs intervju här!


“Det kanske inte är många som kan ta något negativt och förvandla det till något positivt men jag har gjort det till min kraft.”

 

 

Beri Gerwise är bara 18 år gammal och har sedan 2014 lyckats rusa in i hiphop-Sverige och höjt ribban . Väsbyrapparen har sedan 2014 lyckats komma med i och vinna ”Nästa Nivå”, bli en del av kollektivet Femtastic (som hon även turnerat med), få skivkontrakt, släppa en EP och i början på nästa år medverkar hon i Lyckliga Gatan.

 

— Det kanske inte är många som kan ta något negativt och förvandla det till något positivt men jag har gjort det till min kraft, säger Beri till Kingsize Magazine som möter upp henne för att prata om karriären och den nya musiken.

— Det är en jävligt lång väg och en jävligt lång process med mig själv i första hand. Just nu sitter vi på låtar som jag har gjort sen dag ett. Vi har material för att släppa ett helt album det är därför jag tycker den här EP:n speglar så jävla mycket is i magen och självkontroll. Just för att jag har gett de här låtarna en chans. I varje låt ligger en känsla och det är saker jag gått igenom själv. Jag har skrivit alla texter och det är självbiografisk lyrik som bygger på egna känslor och upplevelser.

— Jag hoppas bara att folk ser den där hungern- att den skiner igenom. Jag vill att det här råa ska komma fram, säger Beri om sin debut-EP som finns ute nu via Svenska Inspelningar.

 

 

 

Det var Ken Rings låt ”Mamma” som fick den tioåriga Beri att plocka upp pennan och summera sina egna känslorna i form av dikter, som en självterapi.

— Jag förlorade min mamma nästan på exakt samma sätt som honom. När han beskrev det i låten var det läskigt likt, speciellt för en tioåring som sitter med lurarna i öronen och tänker ”shit det här har jag ju sett. Det här har ju hänt.” Ken Ring fick mig att känna mig mindre ensam.

 

 

I dagboken skrev hon av sig tankar som hon inte vågade säga högt. Det var Beri mot Beri i texterna och hon konfronterade sig själv.

— Jag tänkte shit om jag säger det här till någon kommer de tro att jag är galen. Och det var en väldigt speciell känsla att se sina tankar på papper. Jag visste ju att folk skrev dagbok det kändes kefft att mamma gått bort så jag tänkte okej varför skriver jag inte lite om mamma?

— Jag började med att bara skriva ”Mamma jag saknar dig” och fortsatte med att ta upp något som hade stört mig under dagen. Jag ville få ut det negativa jag bar på. Själva terapin var det viktiga. Jag bar inte det svarta i mig utan jag hällde ut det i form av bläck, säger Beri.

 

 

Från allra första början var det den hårda hiphopen som fångade hennes intresse. Fastän hon inte förstod allt rapparna sa ordagrannt var det flowet hon fastnade för och lyssnade mycket på artister som 50-cent, The Game och Eminem.

— Nu på senare tid så är jag väldigt mycket inne på Drake. Hans tankesätt och hans målsättning intresserar mig. Jag tycket det är sjukt att han inte har misslyckats som kändis. Han har inte gjort en tabbe direkt. Sen har han säkert gjort tabbar mot sig själv rent psykiskt och hur han mår. Men utifrån ser det bra ut. Jag gillar hur han ständigt anpassar sig stilmässigt, utseendemässigt och det har gjort honom till den person han är idag. När man ser honom och hör hans låtar är det en perfekt kombination av det han skriver. Han ser ut som sina låtar och det speglar honom som fan.

— Sen så klart inspireras jag även av artister som Lauryn Hill, Jhene Aiko, Erykah Badu och självklart syrrorna Linda Pira, Cleo, Syster Sol, hela gänget och Rosh.

 

 

Beri är visserligen bara 18 år gammal men hon har spelat in musik sen 13-årsåldern. Från början var Beri med i en trio där hon rappade och de andra tjejerna sjöng. Men gruppen splittrades och Beri övervägde att ge upp musiken tills hon fick höra om musikprojektet ”Nästa Nivå”.

— Och då hade jag en låt som jag hade suttit på i ett halvår och inte skrivit klart för jag inte hittade nån inspiration. Och jag tänkte inte tvinga fram något heller. Sen så tänkte jag ”Jag skriver klart. Blir det nåt så blir det nåt.”

 

Och det blev nåt. Beri gick vidare till Köpenhamn där hon coachades av Syster Sol och lyckades kamma hem hela vinsten.

— Att få uppleva success som med Nästa Nivå gjorde så jag ville ha ännu mer. Det blir som en kick varje gång, som när jag fick samtalet att ”Du är med”, säger Beri och berättar att det var då hon bestämde dig för att satsa helhjärtat på musiken.

 

 

Beri är idag en del av kollektivet Femtastic och turnerar med dem. Medlemskapet skedde naturligt i och med Syster Sols coachning under Nästa Nivå.

— De hände automatiskt. De tog mig under deras vingar. När jag skulle gästa Kärleksattacken med mitt bidrag för Nästa Nivå kom Cleo och Vanessa Marko förbi. De ville hälsa på mig och önska mig lycka till. Det var första gången jag träffade Cleo. Nån gång efter Nästa Nivå ringde Cleo upp mig och ba ”tjena, lite sista minuten men kan du typ gästa mig på Södra Teatern i morgon?” och jag ba ”Ja klart som fan jag kan det”. Så det var första grejen vi gjorde ihop efter det blev det att hon bjöd med mig till olika saker sen fick jag gästa på ”Tagga ner Remix”. Därefter har vi kommit varandra ganska nära.

 

 

Hur har delaktigheten i Femtastic-familjen har utvecklat dig som artist?

— Alla som är med i Femtastic har ett helt annat liv vid sidan och de skiljer på privatlivet och karriären. Det är det jag har lärt mig på senare tid. Och det är verkligen viktigt att skilja på privatliv och musik. När du är med din familj: stäng av allt annat. Gör verkligen det. Det är värt det. Jag är bara 18 nu och jag vet att jag kommer tygla det mycket bättre i framtiden.

— Jag vill inte låta klyschig men när man har en plattform med så tunga brudar som bara tar över: hur kan du inte våga? Då måste du. Även om det känns som att du blir utslängd bland vargarna så kommer du äga scenen. Varje gång jag står på scen står de bakom mig och de backar mig, diggar mig. Det finns ingen fetare känsla än att ha folk som bryr sig om dig och som verkligen vill att du ska lyckas.

— Och jag märker mer och mer hur de ger mig space att bara vara jag och att ta plats som Beri. Dom kräver aldrig att jag ska säga ”Jag är Beri från Femtastic ” utan jag går upp på scen jag reppar dom jag reppar mig själv som artist. Jag är Beri punkt. Sen har de varit en sjukt jävla bra plattform för mig.

— Sen får vi inte glömma att Cleo och Syster Sol började i en källare och de betalade för sin utrustning själva. Jag började i en studio. Jag hade det privilegiet. Jag hade allt jag behövde. Det enda jag var tvungen att ha var viljan och hungern.

 

 

Tror du att det kan göra en latare?Att ha det framför sig. Att man tar det för givet då?

— Kanske är det så för vissa. Men för mig var det inte så. Jag tänkte ”Allt du behöver har du framför dig- jobba sönder det!”

 

 

 

 

 

 

I oktober fick Beri sitt första skivkontakt. Hon är nu bunden till Universals etikett Svenska Inspelningar, via sitt independentbolag ”Made for this” som startades av Panetoz-grabbarna Pa Moudou Badjie och Nebeyu Baheru tillsammans med hennes producent George Nakas.

— De (Made for this) greppade tag om mig efter Nästa Nivå och sa ”Nu är du ute bland vargarna vi blir ditt skydd. Vi blir din grund och vad som än händer med dig hjälper vi dig”. Jag är ansiktet utåt och de jobbar bakom mig. Börjar man som ung är ju målet att man ska bli signad sen börjar man tänka på vad som kommer gynna en. Man vill inte ha och göra med folk som bara jobbar för sin lön, utan folk som verkligen diggar dig och jobbar med hjärtat.

 

 

Från början skrev Beri som sagt texterna i form av dikter. Idag ser skrivarprocessen annorlunda ut. Dels har Beri blivit äldre och dels har teknologin satt sin prägel.

— Idag är det så att jag vaknar upp mitt i natten för att jag tänker på en mening, tar upp min lur, skriver det sen somnar jag igen. När jag skriver en låt några månader efter kan jag ta med den meningen eller så kan den meningen ha inspirerat till en hel låt.

— Du vet det stadiet mellan att du sover och är vaken för du tänker på massa shit som håller dig uppe? Så bara kommer en mening och jag överväger att skita i det eller gå upp och skriva ner meningen. Jag har skitit i det för många gånger så jag har lärt mig: Jag går upp, skriver ner meningen sen somnar.

 

 

…Jag förstår exakt vad du menar jag burkar lösa väldigt många problem vi har i världen i det stadiet..

— Haha just i den där gråzonen? Haha jag fattar precis!

 

 

Historien bakom bangern ”100” ser däremot annorlunda ut. Inspirationen fick hon under ett gig på Vitabergsparken då Femtastic fyllde fem år. Efter att Beri hade uppträtt kom fotografen och musikvideo regissören Saga Berlin fram till henne.

— Hon sa ”Kom ihåg att du gör något viktigt. Du håller det äkta. Du håller det 100. Håll det alltid 100.” Så började jag tänkta på meningen ”Håll det 100”.

— Jag visste att i USA har det varit en trend med ”keep it one hundred”. Så jag tänkte ”fan va fett koncept. Fan va fett att ta det hit och fan va fett om jag skulle kunna vara den som gör det”. Det finns säkert folk som har gått runt och sagt det jättelänge men jag tänkte låtformat. Jag gick till studion två dagar efter giget och berättade om idén för min producent, han började skissa på ett beat och jag satt och skrev under tiden. Då hade jag redan första versen och refrängen klar efter vår första session och andra versen kom ganska naturligt därefter.

 

 

Debut-EP:n innehåller fyra spår, där varje låt visar en sida av Beri. EP:n rymmer ämnen som drev och hunger, skolgång, olycklig kärlek och att brottas mot en inre ångest. Beri har ingen personlig favorit på Ep:n.

— Nu tänker jag quota Drake: Jag behandlar varje singel, varje projekt som ett mästerverk. Jag släpper inte nån musik förrän det låter helt perfekt.

 

Låten ”Andas” handlar om Beris skolgång och om personer runt omkring henne (lärare och klasskamrater) som tvivlade på att hon överhuvud taget skulle bli något. Det är lite av en diss-låt till dem.

— Det fanns även en viss tvivel i min familj och det är klart som fan min pappa inte vill se sin första dotter misslyckas med någonting. Och han kände ett extra stort ansvar som min enda förälder. Det här är motbeviset; Ja, det blev något utav mig och det kommer bli ännu mer. Jag har inte käkat upp det jag ska käka upp än!

 

 

Vad säger han nu?

— Han är jättestolt. Han backar mig 100 procent, delar mina grejer på Facebook och skryter för sina vänner om mig, säger hon och ler.

 

Strukturen i låten ”Livet” påminner om Beris dikter som yngre, även här konfronterar hon sig själv.

— Det är jag som pratar med mig själv- ”Jag tar mig upp du drar mig ner”- ”du” är jag förstår du? Jag tar mig upp jag drar ned mig själv. Det handlar om kriget man har i sitt huvud, när ens olika sidor inte kommer överrenes och det här kriget det sliter mig i bitar men jag försöker hålla mig till ytan.

 

 

När jag hör låten känns det som att texten handlar om att själva ångesten drar ner dig?

— Du har tolkat den fett bra fan va kul. Jag har kämpat med mig själv så fucking mycket och jag har drivits av ”demoner”, som jag brukar kalla dem. Jag tror inte att kriget i mitt huvud slutade förrän jag förstod att mina demoner är mina och jag är inte deras. Så kriget tog slut där. När jag skrev låten befann jag mig i en mörk plats och i slutet av låte säger jag ”Jag vill leva livet som att det aldrig fanns något slut” och det där blir min hyllning till livet.

 

 

Du säger även ”Jag tänkte aldrig bli över 30”? 

— Det har varit ett uttryck jag har använt från att jag var 14 till jag blev 17. Jag tänkte att jag aldrig kommer bli över 30 för jag tänkte att jag säkert ,på ett eller annat sätt,  kommer jag dö innan 30. Jag vet inte riktigt vad det beror på men kanske att jag inte kunde se mig själv i den framtiden. Men den kampen tog ju slut med åren. Nu vet jag att det inte handlar om att ha allting löst. Allting kommer inte vara löst! Det viktigaste är att du vet vem du är och i vilken fas du är. För du är i ständig förändring. Du kommer alltid upptäcka nya sidor av dig själv och försök bara hitta balans i den sidan.

 

 

Det är viktigt för Beri att bli ihågkommen. Hon vill lämna ett avtryck på fansen, på samma sätt som Ken Ring satte ett avtryck på henne själv.

— Jag vill få någon att relatera. Att få någon att känna sig mindre ensam. Många av mina låtar kommer handla om dumma tankar och om självdestruktivitet, om att straffar sig själv psykiskt varje dag.

— Och jag vill bara vara den jag inte hade som yngre. Det kanske inte är många som kan ta något negativt och förvandla det till något positivt men jag har gjort det till min kraft.

 

Om det finns något jag har fått som jag inte har haft tidigare så ska alla andra ungar också ha det. Och om ingen annan tänker steppa upp då blir det jag som gör det. Och det kanske låter klyschigt men bara jag lyckas nå ut till en person så räcker det.

 

 

 

 

Intervju av Mariana Benyamin Sir

 
Foto (omslag): Izabelle Minou

 

 

I januari nästa år medverkar Beri i ”Lyckliga Gatan” tillsammans med Louise Hoffsten. Streama debut-EP:n nedan via Spotify:

 

 

 

Se även Beri på EAST FM häromdagen:

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL