70mm-versionen av Quentin Tarantinos nya film The Hateful Eight kommer att visas i Sverige, på biograf Rigoletto i Stockholm. Det betyder att den svenska publiken har möjligheten att se filmen i världens bredaste filmformat från 1:a januari.

70mm-versionen av The Hateful Eight är filmad i så kallat Ultra Panavision 70-format, och den versionen är ungefär 6 minuter längre än den digitala versionen, som i sin tur har premiär i hela landet 13 januari. Det är bara ett fåtal biografer i världen som har möjligheten att visa filmer i Ultra Panavision 70, och Rigoletto är den enda biografen i Sverige.

För att kunna visa The Hateful Eight i 70mm, så har SF varit tvungna att bygga om hela projektorn på Rigoletto, och specialbeställa projektorlinser från USA.

The Hateful Eight har kallats en ’hämndwestern’ och handlar om en grupp prisjägare, som strax efter amerikanska inbördeskriget tvingas söka skydd i en raststuga, för att komma undan en våldsam snöstorm. Men alla blir snart inblandade i ett dramatiskt, och minst sagt livsfarligt, spel, där ingen vet vem som går att lita på. På rollistan ser vi flera av hans absoluta favoritskådespelare, som bland annat Samuel L Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh och Michael Madsen.

Prisjägaren John “The Hangman” Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming, mot Red Rock där hon ska ställas inför rätta. Längst med vägen plockar de upp två främlingar: en före detta soldat som också han blivit ökänd prisjägare, och en man som utger sig för att vara Red Rocks nya sheriff. När en snöstorm sveper in över slätterna, bestämmer sig de fyra för att ta skydd i en raststuga uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägarna, utan av fyra andra okända ansikten. Stormen börjar vina mellan bergstopparna, och när det står klart att 10.000 dollar finns att hämta för den som lyckas föra Daisy till Red Rock, blir intrigerna allt mer våldsamma och sveken allt fler. Snart inser de åtta resenärerna att alla kanske inte kommer att klara sig till Red Rock trots allt.

“The Hateful Eight” har 70mm-premiär 1:a januari på biograf Rigoletto i Stockholm. Ordinarie biopremiär över hela landet 13:e januari.

Mer info via www.sf.se