Premiärvisades på Cannes-festivalen.

Med specialeffekter direkt tagna ur kultklassiker som “Terminator” och “Knight Rider” spelandes på ett VHS-system, hittar vi “Kung Fury”; en helt sinnesrubbad hyllning till actionfilmer som präglade 1980-talets sprängfyllda Hollywood.

Bakom projektet står David Sandberg, en Umeå-baserad regissör och manusförfattare som tidigare samarbetat med bland annat kollektivet Random Bastards (som listar Sandberg som en av sina stora inspirationskällor).

“Kung Fury” startade som ett kickstarterprojekt inom filmsatsningen “Moving Sweden” som redan erhållit ekonomiskt stöd på hela 610,000 dollar. Når filmen når miljonspärren så kommer teamet att arbeta för en långfilmsversion.

Filmen handlar kort om kung-fu-entusiasten Kung Fury (spelad av skaparen David Sandberg) som under 80-talet får se sin vän mördad och väljer då att resa tillbaka i tiden till 40-talet för att besegra Adolf Hitler, i filmen kallad “Kung Führer” och största det nazistiska imperiet en gång för alla. Det halvtimmes långa klippet är fylld av referenser till diverse populärkultur; bland annat det klassiska actiondramat “Knight Rider” med David Hasselhoff i huvudrollen som var en mycket omtalad TV-serie när den sändes mellan åren 1982-1986. Hasselhoff själv syns i filmen och bidrar även genom att spela in ledmotivet “True Believer”

Hela filmen finns att se på SVT Play här!

// Blerim Mehmeti