I SVT:s “Söndag med” tar några av Sveriges mest spännande kulturpersonligheter med oss på en dag fylld av kulturupplevelser. Vi får reda på vad som inspirerar dem, vad de läser, vilken musik de lyssnar på eller vilken kultur de blir provocerade av.

Klara för programmet är bland andra författaren Jonas Hassen Khemiri, rapparen Jelassi och “Snabba Cash”-skådespelaren Ayan Ahmed. De två sistnämnda agerade nyligen värdduo för “Together For A Better Day”, konserten för ungas psykiska hälsa på Avicii Arena i Stockholm.

– Jag tycker att ordet kultur är fett brett och stort och ibland känns det lite långt ifrån för det har inte varit en vanlig grej som många i min generation har pratat om när det gäller kultur, säger Jelassi i ett pressmeddelande.

Läs om trions avsnitt och sändningstiderna nedan!

Fatima Jelassi, artist och skådespelare

Fatima Jelassi är inte särskilt intresserad av kultur. Iallafall inte av begreppet – vad betyder det ens? Efter lördagens konsert i Råneå befinner hon sig i Luleå och får chans att träffa ett fan som skrivit ett tidigare brev till henne – Gunilla Röör. De hittade till kulturen som maskrosbarn och delar intresset för scen och text. Fatima besöker också upplevelseutställningen om Claude Monet och får för första gången prova på sin högsta dröm – att dubba animerad film.

Övriga medverkande under söndagen med Fatima Jelassi 11 februari på SVT Play och onsdag 14 februari kl 21.00 i SVT1 är skådespelaren och teaterchefen Gunilla Röör, producenten Nils ”Nisj” Svennem Lundberg och röstskådespelaren Mimmi Sandén.

Jonas Hassen Khemiri, författare 
Jonas Hassen Khemiri tar med oss på en resa till New York. En söndag som börjar i stillhet och avslutas i ett fullsatt rum för litteratursamtal. Han återbesöker både svenska konstnären Nina Canells utställning i Chelsea och basketplanen och träffar legendariska fotografen Eric Johnson, som fotograferat flera av Jonas musikaliska idoler. Vad händer när en pärla tränger igenom en sopkvast? Blir konsten bättre när uppsåtet inte är att visa konsten? Och är det den här dagen som Jonas för första gången kommer att uppskatta konstformen dans?

Övriga medverkande under söndagen med Jonas Hassen Khemiri 18 februari på SVT Play och 21 februari i SVT1 är konstnären Nina Canell, fotografen Eric Johnson, koreografen och dansaren Irene Hultman Monti och författaren Dinaw Mengestu.

Ayan Ahmed, skådespelare
Ayan Ahmed börjar sin söndag med att återbesöka designern och stylisten Peter Englund. Det var Peter som stylade henne kvällen hon tog emot Kristallen för bästa kvinnliga biroll. Under kvällen ska hon få uppleva Benke Rydmans föreställning The One på Cirkus, men innan dess hinner hon utforska både vad en matkultur kan göra för identitskänslor och ta del av poesins styrkande kraft.

Övriga medverkande under söndagen med Ayan Ahmed söndag 25 februari på SVT Play och onsdag 28 februari i SVT1 är poeterna Athena Farrokhzad och Ada Limón, designern och stylisten Peter Englund, fotografen ENK, dansaren Emilio Araya och skådespelaren Nurbo Bozan. 

Foto: Anastasia Baranovskaia