Megastaden splittras i tusen bitar på ett ögonblick. Dags att sätta in elitstyrkan som har tränats att trivas i kaoset.

Världens mäktigaste land kraschar ned i en avgrund. Samtliga USA:s myndigheter kollapsar på bara fem dagar. Staten är hjälplös. Orsaken: Ett dödligt virus som smittar genom pengar och som har släppts ut med flit. Supermakten krackelerar alltså efter bara några dagar. Maten sinar, elektriciteten fungerar dåligt, miliser tar över och vattnet rinner inte i kranarna. En hel befolkning sugs in i kaoset där överlevnaden betyder allt.

Det är i detta tillfälle som människorna som utgör The Division börjar att jobba. Uppdraget: Gör vad som helst för att inte låta New York falla ytterligare och rädda det som räddas kan.

The Division består av hemliga agenter med olika expertis som finns till för att ta itu med katastrofer av astronomiska mått. The Division fungerar som självständiga antiterroristceller som kan jobba individuellt och i grupp utan befälhavare. Uppgiften nu när katastrofen har inträffat är lite grovdraget att få USA på fötter igen genom att begränsa paniken, stoppa djungelns lag på gatorna och framför allt att hitta och straffa de som släppte ut viruset. Lättare sagt än gjort i en stad som går att utforska fritt och där storyn är ickelinjär.

“Tom Clancy’s The Division” går visserligen att spela solo men tro inte att du måste uppleva katastrofen ensam. The Division är ett onlinespel. Precis som i verkliga livet är The Divisions New York en stad som är sprängfylld av människor dygnet runt. Enda skillnaden är att det kryllar av desperata och nedsmittade typer i The Divison som inte alltid vill ditt bästa.

Några särskilda spelarklasser finns inte och det går att uppgradera färdigheterna egoistiskt efter eget tycke eller utefter utmaningarna som du och dina spelkamrater ställs inför. Räkna även med att få forma ditt egna öde då The Division är ett open world-spel. Utvecklarna lovar hundratals timmar med speltid i den bistra metropolen.

Eftersom The Divison utspelar sig dagarna efter Black Friday kommer staden att vara täckt av snö och drabbad av isande vind och stormar förutom alla härjande psykopater där ute. Men som den amerikanske basketstjärnan Charles Barkely en gång sade:

I love New York City; I’ve got a gun.

Se gameplay nedan:
httpv://youtu.be/JhBAc6DYiys

“Tom Clancy’s The Division” släpps till: Microsoft Windows, Playstation 4, Xbox One
Utvecklare: Ubisoft Massive, Ubisoft Reflections, Ubisoft Red Storm
Utgivare: Ubisoft
Release: 2015

//Robin Herzog