6082b45925dc87017f719632
Kingsize testar Xbox Series X som släpps 10:e november


Läs våra reflektioner efter en veckas test av nästa generations konsol från Microsoft.

 

 

Nästa generations konsol från Microsoft, Xbox Series X, lanseras i november. Den nya konsolen erbjuder enligt tillverkaren en oöverträffad prestanda, spel och streaming i äkta 4K-upplösning och otroligt detaljerade världar med HDR-teknik och perfekt Dolby TrueHD-ljud. Konsolen har en inbyggd Blu-ray-spelaree och bakåtkompatibilitet ger dig tillgång till tusentals spel som spänner över fyra generationer Xbox-konsoler.

 

Xbox Series X och Series S finns tillgänglig från 10:e november och går att förbeställa via Xbox.se Läs Kingsize test av konsolen nedan!

 

 


Kingsize testar Xbox Series X:

 

Det råder inga tvivel om att den nya generationens TV-spelkonsoler är mäkta efterlängtade i gamingvärlden. Själv har jag med tillförsikt väntat på en ny Xbox, eftersom jag varit trogen konsolen sedan lanseringen i 2002/2003. Genom årens lopp har både konsolen i sig, och de tillhörande spelen, genomgått en makalös utveckling på olika plan. När vi nu fått möjligheten, av Microsoft, att testa Xbox Series X finns det självfallet spaltmeter att skriva hem om. Var ska vi börja är frågan? Efter en unboxing av konsolen häromveckan så infann sig den euforiska känslan av tidig julafton, trots att det på kalendern visade oktober månad. Vad dolde sig då i paketet? Personligen kände jag nästan en adrenalinrush bara av att se frasen ”Power Your Dreams”, inetsat i foliepapper runt konsolen. När jag väl fick upp alla delar så var det förvånansvärt avskalat vad gäller tillbehör och sladdar, vilket för mig är positivt. Ju mindre tekniskt trubbel desto bättre, och inkopplingen via Xbox-appen gick smidigt och förvånansvärt snabbt.

 

 

 

Rent estetiskt har Series X fått en rejäl skjuts framåt. Där Xbox One har känts som en dammsamlande klump under eller på TV-bänken, blir känslan diametralt motsatt med Series X i vardagsrummet. Att den liknats vid ett kylskåp är i och för sig komiskt, men jag vill ändå påstå att den synkar väl bland möbler och inredning i det moderna hemmet. Designen gör dessutom att den med lätthet flyttas runt din TV-setup, på ett sätt som alltid känts krångligt med äldre generationers konsoler. Att den otympliga elgenerator-tegelstenen försvunnit och byggts in i Series X bidrar också till att konsolen upplevs klart mindre skrymmande.

 

När det kommer till den nya generationens handkontroll blev jag faktiskt ganska förvånad, att den i stora delar är oförändrad designmässigt. Storleken är något mindre och det har en lätt fårad struktur, till skillnad från den släta designen på föregående modell. Teknikmässigt så döljer sig ändå en rad förbättringar bakom skalet, där den trådlösa kopplingen till själva boxen och spelen på skärmen har förbättrats på en rad punkter. Med en allt mer kommunikativ och interagerande gaming-community så har även kraven på funktioner för snabbdelning och skärmdumpar ökat – något som Xbox Series X sannerligen tillgodoser med några enkla knapptryckningar och koppling till mobiltelefonen via Xbox-appen. Även om jag hade väntat mig en delvis ny design så tror jag att Microsoft valt rätt väg, genom att behålla essensen av den klassiska kontrollen, för att undvika ett ramaskri i samband med lanseringen.

 

 

 

Ur ett tekniskt perspektiv är det svårt att bedöma initialt hur stor skillnaden är, det krävs helt enkelt fler timmars spelande och trixande med Series X för att lära känna den. Men jag kan snabbt konstatera och applådera en lång rad aspekter som påverkar prestandan. Vi får bland annat True 4K gaming där Xbox Velocity Architecture ger spelaren en magnifik detaljrikedom när man spelar i 1440p. Det erbjuds 120 FPS och det lär knappast bli tal om tappade frames, screen tearing och andra störningar. Vad gäller HDR kan vi glädjas åt ljusare färger och djupare kontraster i kompatibla spel, något som ska ge mer verklighetstrogna miljöer. Ljudmässigt så får användaren också TrueHD Audio-tekniken, som använder Dolby Digital 5.1-ljudutgång med Atmos-förbättring. Det ska ge maximal upplevelse av de digitala världarna och perfekt representation av film och ljud. Att kunna växla mellan ett stort antal olika spel är A och O för mig, så hårddisken på 1 TB gör att du erbjuder stora möjligheter på den fronten. På Series X slipper vi avinstalllera för att få plats med nya spel, något som är enkelt löst via Seagate Storage Expansion Card för extra 1 TB lagring.

 

Av de Series X-optimerade spelen , tillgängliga innan konsolens finns i handeln, så vi haft förmånen att testa bland annat ”Gears 5”, ”The Touryst” och ”Forza Horizon 4”. Och visst märks det att spelen har finslipats för en optimal spelupplevelse vad gäller hastighet och grafiska detaljer. Spelupplevelsen förhöjs definitivt, även om det inte märks i alla moment av spelandet. I ”Gears 5” är följsamheten och den elaborerade spelvärlden något som står ut, medan det minimalistiskt avskalade block-grafikspelet ”The Touryst” erbjuder en grafisk upplevelse utöver det vanliga. Just Series X kapacitet och styrka är något som manifesteras optimalt i bilspelet ”Forza Horizon 4”, där det går att utforska en öppen värld och bygga en bilpark utöver verkliga livets begränsningar. Här kommer den grymma grafiken och boostade bildsekvenser verkligen väl till pass.

 

En rad andra spel kommer optimeras under vintermånaderna, men redan nu märks ändå en rad förbättringar i spelupplevelsen kring sportspel som ”FIFA 21” och ”Madden 21”. Efter åratal av FIFA-spelande, där jag gått igenom i princip alla upplagor, finns flera aspekter som förstärks i spelupplevelsen på Series X. Sega laddningstider, onödigt ”tänkande” och märkliga buggar inför och under match är för det mesta som bortblåst med den nya konsolen. Skärmrullningen under match känns också klart mycket mer dynamisk och erbjuder en bättre spelkänsla generellt sett. Att jag sen inte är övertygad om 21-versionens förträfflighet är en annan femma. Kikar vi närmare på amerikansk fotboll och Madden-spelet så kommer konsolens kapacitet än mer till pass, eftersom spelets essens kräver en hög komplexitet för att kunna utföra alla taktiska dispositioner utan att förlora i både simulator och/eller arkadkänsla. Det ska bli spännande att invänta optimeringarna som ska lanseras här under november och december.

 

Allt som allt är upplevelsen av nästa generations Xbox en fin introduktion till vad framtidens spelande har att erbjuda. Även om alla optimeringar inte kan nyttjas till fullo ännu, så får vi glimtar av konsolens tveklöst höga kapacitet och framtida utvecklingspotential.

 

// Tobias Carlsson

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL