Äntligen dags för årets höjdpunkt vad gäller sportspel; första upplagan av ”nya FIFA” – med den nu mycket väl inarbetade titeln ”EA SPORTS FC 24”. När namnbytet tillkännagavs kändes det initialt och spontant konstigt att kalla spelet någonting annat, något många säkerligen skriver under på. Men efter månader av uppladdning och teasers har den nya titeln etsat sig in i min vokabulär allt mer. Att byta titel är långt ifrån en liten sak med ett otroligt inarbetat varumärke, men tillverkaren gick på en enkel och minimalistisk väg utan att krångla till det med namnbytet.

Den snudd på heliga stunden när fotbollsspelens Formel 1 testas för första gången, präglas denna gång av starka intryck vad gäller den den makalöst bildlika grafiken i ”FC 24”. Det är något vi kunnat se i tidigare upplagor vad gäller intro-sekvenserna, men något som inte riktigt följt med hela vägen in i gameplay och andra spelsituationer. Men den här gången så har tillverkarna genom ny teknik lyckats fånga både utseende, mimik och rörelsemönster på ett ännu bättre sätt. Det ska enligt tillverkarna möjliggjorts av nya tekniken HyperMotionV och att nyttja kapaciteten i Frostbite-motorn på ett bättre sätt. Det märks sannerligen, eftersom när jag drar igång en första provmatch (mitt kära Liverpool mot West Ham) så förbluffas jag av den klart högre grad av realism som upplevs i spelet. Det kommer sannerligen bli många timmar där jag agerar Jürgen Klopp under de närmsta månaderna, för att bärga Premier League och Champions League i den virtuella världen.

Spelkänslan ger direkt mersmak där jag i bjärt kontrakt var mäkta besviken på föregångaren ”FIFA 23”. När det gäller den föregående upplagan så slutade jag spela nästan helt under vårkanten (för första gången någonsin) på grund av bristande realism på olika plan, främst vad gäller dåligt kalibrerad svårighetsgrad och de datorstyrda spelarnas (o)intelligens. Det resulterade ofta i orealistiskt målrika matcher som kunde sluta 7-4 och 9-1 på ”any given Sunday”. Även om jag gillar att göra mål, så efterfrågar jag både utmaning och realism i en bra kombination. Just detta problem lyckas ”FC 24” adressera förhållandevis bra i den nya upplagan, även om vissa matcher fortfarande blir målkalas i bästa arkadspelstradition. Spelkänsla och realism behöver ändå gå hand i hand, och där har EA Sports en bit att vandra fortfarande.

Vid en första anblick så är också menyerna i spelet förenklade till det bättre, både enklare och rakare för att minska onödig tidsåtgång med att editera och ändra i ett evigt menybläddrande. Det enda jag saknar är en möjlighet att göra ”sista minuten”-ändringar innan avspark, vilket nu måste bestämmas innan man går vidare till matchläget. Ytterligare en bra förändring är matchrapporten innan avspark, där man i tränarläget kan överblicka motståndarens startelva och avbytare på ett bättre sätt. Träningsläget strax innan match kunde däremot ha fått vara kvar i huvudmenyerna, det finns ingen poäng att ha det där som jag ser det. Det hade kanske varit mer intressant att kunna låta tränare ge direktiv till spelarna utifrån förutbestämda alternativ? Lite som presskonferenserna i spelet, fast gärna mer dynamiska och levande. Själva presskonferenserna har ändå spelat ut sin roll nu efter alla år.

När själva matcherna kommer igång finns det flera moment som också bidrar stark verklighetskänsla, där spelarnas uthållighet och kondition faktiskt märks mer tydligt än i tidigare upplagor. Frustrerande verkligt till och med, när Trent Alexander Arnolds stundtals svaga defensiva arbete faktiskt märks av. Ganska snart börjar man även upptäcka fina små detaljer som adderats till denna upplaga, exempelvis när ett gult kort delas ut från domarperspektiv och när spelarna går i arena-korridorerna till smattrande dobbljud.

När det gäller FUT och Ultimate Team-lägen är jag inte riktigt rätt person att bedöma, då jag tillhör ett garde av mer konservativa spelare som främst nyttjar karriärsläget och inte spelar online alltför ofta. Men även här har tycks tillverkarna ha hittat en innovativ och fräsch approach till att utveckla även den delen av spelet För att inte tala om att damfotboll får ta större plats, med inkludering av allt fler spelare och lag i olika spellägen. Exempelvis finns svenska FC Rosengård nu tillgängliga, vilket är ett fall framåt – även om jobbet för än större jämställdhet måste fortsätta.

Efter en totalsuccé och ideliga rekord (i verklighetens Premier League) får den norska superstjärnan Erling Haaland även fronta den första upplagan av ”FC 24”, vilket är helt rätt med tanke på norrmannens intåg i världsfotbollens elit. På Ulitmate Edition-versionen har även svenska Newcastle-stjärnan Alex Isak inkluderats bland några av världens främsta spelare. Även han välförjänt baserat på svenskens framtida potential. Slutsatsen blir, att det här sannerligen en god bit på vägen att skapa framtidens fotbollsspel där EA Sports i de allra flesta aspekter motsvarar högst ställda förväntningar. Men det finns förbättringspotential på en rad områden, som jag hoppas kan adresseras när varumärkesbytet inte tar lika mycket fokus till nästa upplaga för hösten 2024.

/ Tobias Carlsson

“EA SPORTS FC 24” släpps den 29 september 2023, medan Ultimate Edition av spelet finns tillgänglig 22 september 2023 till PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC och Nintendo Switch.

Läs även mer om “EA SPORTS FC 24”-soundtracket här med svenska Baby Mala som bidrar med låten “1, 2 & MER”. Lyssna nedan!