Martha Nabwire och Niki Tsappos korades 2010 till historiens första kvinnliga världsmästare i hiphop vid streetdance-tävlingen Juste Debout i Paris. Sedan dess har filmskaparen Tora Mårtens Mkandawire följt dessa två svenska dansprofiler som porträtteras i en hiphop/dansdokumentär.

“Martha och Niki har helt olika bakgrund men de har en sak gemensamt: passion för dansen. Niki föddes i Etiopien och adopterades till Sverige som liten, medan Martha flyttade hit från Uganda som 13-åring. De ser världen på olika sätt, men i dansen smälter de samman och blir fullständigt  självklara ihop. Mellan danstävlingar, framgångar och motgångar får vi en inblick i deras tankar kring identitet, tillhörighet och att söka sin väg i livet. “Martha & Niki” hade världspremiär vid Nordisk Panorama i Malmö, där den fick stående ovationer och tilldelades Honorary Mention Nordic Documentary Award. Nu i november visas den på en av världens största dokumentärfilmsfestivaler, IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). Den 22 januari får Martha & Niki svensk biopremiär genom Folkets Bio.”

–Jag älskar dans och att titta på dans. Första gången jag såg Martha och Niki dansa blev jag väldigt drabbad. De är så olika som människor men bär båda på något magiskt som kommer till uttryck i deras dans.  Jag tycker det är spännande att utforska vad man kan säga genom dans utan en massa ord. Genom Martha och Niki ser vi att hiphop berättar så mycket mer, det är inte bara coola moves, säger Tora Mårtens i en pressrelase.

I dokumentären förekommer musik av artister som legendariska The Roots, Pete Rock & CL Smooth, Das Efx, Jungle Brothers, N.O.R.E. men även svenska bidrag av Damon Frost och Chapee. Redan 2011 publicerades en kortversion av det pågående arbetet med dokumentären på Youtube, se nedan.

“Martha & Niki” har premär på utvalda biografer i höst den 22:a januari 2016 via Folkets Bio.

6412e4b25c415800cc0e8973