lyckliga-insta-S

Efter att vi fått äran att närvara på förhandsvisningen av Lyckliga Gatans första avsnitt så står det klart för mig att TV4:s nya satsning bjöd på en synnerligen väl avvägd produktion som präglades värme, humor, allvar och minst sagt intressanta musikaliska tolkningar.  För visst infann jag mig på TV4:s visning på Debaser Medis med en kritisk lupp för att skåda ett program som liknats med “Så Mycket Bättre”. Där förlagan tappat stinget anno 2014 utan rap-influenser så plockar Lyckliga Gatan upp bollen på ett varsamt sätt och tar konceptet vidare i en mer renodlad och konceptuellt vassare form. Näääk är klippt och skuren för den avslappnade programledarrollen med en aura framför TV-kameran som når fram hela vägen, ut genom TV-rutan, på ett sätt som påminner mig om folkkära programledare av en svunnen tid. Premiärprogrammet med Arja Saijonmaa och Gee Dixon visade på ett visuellt tilltalande foto som fångade en storslagen sommarvy i finländska Mikkeli där Gee och Näääk besökte sångerskan.

När det kommer ner till kritan så landar programidéen i det kreativa skapandet där främst Salazar-bröderna i programmet kan visa upp svenska folket Sveriges kanske mest kreativa smältdegel, Redline-studion. Gee Dixon visar sig ödmjuk uppgiften och skapar en högoktanig banger av Arjas “Jag Vill Tacka Livet” i en modern tappning. Allt eftersom programmets gång väcktes nyfikenheten hos mig i egenskap av hiphopbevandrad lyssnare; hur skulle Arja tackla Gee’s “Lejonhjärta” på ett rättvist sätt? Svaret fick vi under programmets gång. Redan i studion, under skapandet av sin egen tolkning, uppvisade Arja en förbluffande förståelse för vilket sound som skulle kunna tänkas fånga det allvarsamma textmaterialet, där hon med producent tog fram ett kyrkolikt orgelackompanjemang.

Resultatet av de två tolkningarna framfördes i Dixons hemtrakter Visättra i södra Stockholm. Arja Saijonmaas stämma ekade mellan betongväggar och gårdar på ett effektfullt sätt som få hade kunnat föreställa sig. Gee Dixon knöt förtjänstfullt ihop säcken i sina barndomskvarter med värmande närvaro av rap-kollegor, vänner, grannar och familj.

7:e januari 21.00 på TV4 är det premiär – bänka dig i TV-soffan med lämpliga snacks för en timme av TV-underhållning som kommer hålla dig gott sällskap genom de mörkaste av vintermånader.

Icke att förglömma – Näääk, Nimo & Kaliffas nya musikvideo som även lanserades på onsdagen; en “isbrytare” i ett kyslaget Sverige där den Barcelona-inspelade skapelsen bjuder på välkommen verklighetsflykt för mig och många andra.

#lyckligagatan