Den i popularitet växande sociala medier-plattformen TikTok har blivit en allt viktigare kanal för kreatörer och musiker senaste åren. Nu står det klart att upphovsrättsällskapet STIM har förhandlat fram ett avtal om ersättning för svenska låtskrivare, då deras musik spelas på plattformen. Med det nya avtalet på plats kan kreatörer få TikTok-ersättning som för första gången betalas ut till rättighetshavarna.

– TikTok är en fantastisk tjänst som blivit så populär just tack vare musiken. Därför är det självklart att musikskaparna ska få del av vinsten som TikTok gör. Vårt avtal visar på musikens kraft och lyfter betydelsen av Stims uppdrag – att förhandla fram bra licensdealar med alla plattformar som sprider musik, så att låtskrivare och förlag får betalt för sitt arbete och kan fortsätta skapa, säger Stims vd Casper Bjørner.

STIM blir därmed en av de första organisationerna att betala ut ersättning från TikTok. Den första utbetalningen sker den 17 maj och omfattar perioden januari 2014 – juni 2020.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Stim (@stimsweden)