Läs även festivalguide och intervju med arrangören.

Way Out West – Slottsskogen, Göteborg
När: 8-10:e augusti
Biljetter via wayoutwest.se
Läs festivalguide och intervju med arrangören nedan.

TÄVLING

Kingsize och festivalarrangören Luger kan nu tävla ut en vinylskiva av Earl Seatshirts album “Some Rap Songs” samt en lördagsbiljett till Way Out West (värde 875 kr). Utöver Earl Sweatshirt får man dessutom se akter som Stormzy, Erykah Badu, Solange och CupcakKe den 10:e augusti.

FÖLJ TVÅ ENKLA STEG:

1. Ange vilken artist du helst ser live, i kommentarsfältet på tävlingsinlägg via Instagram eller Facebook, samt gilla/like inlägget.

2. Gå in på länken nedan och fyll i namn, ålder, mail och ev Instagram-alias, samt svara på frågan.

TÄVLA HÄR!

OBS! Båda stegen måste fullföljas för att delta i tävling och genomföras innan torsdag 18:e juli kl 11.30.

Way Out West – Slottsskogen, Göteborg

När Way Out West går av stapeln för tolfte gången är det med ett något svagare startfält än vi gjort oss vana vid. Något som förmodligen beror på den numera hårdare konkurrensen från både Smash x Stadion och kanske framförallt från nykomlingen Lollapalooza. Men trots det har arrangörerna lyckats få ihop en hel del intressanta akter. Som vanligt kommer Slottsskogen under tre dagar göras om till ett festivalområde med hundratals konserter och prisbelönt vegetarisk mat. Vi får inte heller glömma Stay Out West, som tar vid på mer intima scener nattetid runtom i centrala Göteborg.

Förutom den självklara höjdpunkten i form av Cardi B, som ni kan läsa om längre fram i detta nummer, så är också Stormzy en av festivalens huvudakter. När vi senast bevittnade Stormzy i Slottsskogen 2016 var det inte som huvudakt på en av de stora scenerna utan i ett fullsmockat Linné-tält. Ett tält som han nu växt ur och tar till en betydlig större scen – något som kan behövas både för hans hårdnackade grime-rap och de gospel-influerade spåren från ”Gang Signs & Prayer”.

På hiphopfronten kan vi också se fram emot Earl Sweatshirt. Den amerikanska rapparen suddar ut gränsen mellan jazz och hiphop och har tidigare uppmärksammats för sina texter. Artisten tycks sällan varit bekväm med kulten kring sin person men har tidigare visat att han levererar live. Lägg därtill UK-grabbarna Loyle Carner, Octavian och Yxng Bane för en spännande rap-uppställning.

Nyligen bokade Solange och Erykah Badu är två minst sagt creddiga namn som inte lämnar något åt slumpen. Den förstnämnda fick universella hyllningar för albumet ”A Seat At The Table” (2016) och är nu aktuell med uppföljaren ”When I Get Home”. Neo-souldrottningen Erykah Badu behöver knappast någon närmare presentation, då hon gjort banbrytande musik sedan mitten på 90-talet och är känd för att vara stringent på scenen. De två giganterna leder vägen för vår egna etablerade stjärna Seinabo Sey, svenskättade Fatima och Mabel samt spännande sångerskor som Mahalia och NAO.

Bland de svenska artisterna har vi också ett framträdande från Silvana Imam att se fram emot. Med hennes hittills bästa album ”Helig moder” i ryggen kommer vi garanterat att få uppleva både en naturkraft och en helig moder. Ett annat stjärnskott som tilldrar sig ett stort intresse på förhand är 2019 års Grammis-vinnare i kategorin Årets Hiphop. Vi pratar förstås om Jireel. Rapparen från Rågsved i Stockholm är numera en självklar live-gigant med flera stora turnéer i bagaget.

Yung Lean har släppt tre studioalbum, rosats av kritiker och gett honom ett internationellt erkännande. Sedan Yung Lean gästade Frank Oceans ”Blonde” gick den unge Stockholmsrapparen från att ha varit något av en kultprofil till någonting större. Utöver svensken tipsar vi även om andra genreöverskridande artister som Blood Orange och Dâm Funk.

Intervju med Filip Hiltmann, Luger

Filip-Hiltmann-Luger-S

Way Out West går snart av stapeln för tolfte gången, hur ser förberedelserna ut inför årets festival?
– Förberedelserna är i full gång! På bokningssidan har vi nyligen gjort klart med två riktigt tunga pjäser i Solange och Erykah Badu, och på produktionsfronten handlar det mesta om att få allt på plats till augusti och ta tankar och idéer och göra dessa till handling.

Ni har i vanlig ordning ett synnerligen väl avvägt program som har ett bredare spektra än en traditionell musikfestival. Hur ser den visionen ut och utvecklas den över tid?
– Vi är i konstant rörelse och att ha ett program som ligger i framkant och limmar med samtiden är en del av festivalens DNA. Vilken form det i sin tur sedan tar varierar. 2011 införde vi ett filmprogram (som nu gör oss till Sveriges tredje största filmfestival), och 2016 lanserades vår scen för utmanande samtal på området Höjden. Vad som kommer härnäst får vi se – inget är skrivet i sten.

Sneglar ni några internationella motsvarigheter och isåfall vilka och varför?
– Självklart är vi inte helt avskärmade från övriga festivalvärlden, men det är ingen vits i att stirra sig blind på vad andra håller på med. Vårt fokus har alltid legat på att göra den festival som vi själva skulle vilja besöka.

Känner ni av en hårdare konkurrens i år med tanke på de Stockholmsbaserade festivalerna som tillkommit?
– Att det uppkommit fler festivaler på den svenska marknaden är bara välkommet. Vi behöver ett bredare och bättre utbud. Fler festivaler gör dessutom att Way Out Wests roll och profil blir än tydligare.

Ni har uppmärksammat festivalminnen från WOW under våren. Vilka är dina egna favoritminnen av festivalen?
– Även om 2019 års festival inte skett ännu är potentialen i år sjukt stark med flera akter som gör sina första Sverige-besök någonsin hos oss – till exempel Cardi B, Solange och CupcakKe. Men om vi ska blicka tillbaka är det självklart att namn som Frank Ocean, Erykah Badu, Kendrick Lamar och Prince dyker upp.


Visa det här inlägget på Instagram

Lineup for Saturday August 10th. Tickets for one or three days at wayoutwest.se #wowgbg

Ett inlägg delat av wayoutwestfestival (@wayoutwestfestival)