SVT Sport låter meddela att public service-kanalen storsatsar på basket – på både nationell och internationell nivå. De kommande åren ska SVT visa rad stora mästerskap och redan i vår blir det en satsning på de svenska basketligorna.

– Vi ser att det finns ett stort och ökande intresse för basket hos framför allt den yngre publiken. Därför är vi jätteglada att ha säkrat de här rättigheterna i flera år framåt, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

SVT har nu säkrat en rad mästerskap på både dam- och herrsidan. 2022 spelas damernas VM i Australien. 2023 spelas herrarnas VM i Indonesien, Japan och Filippinerna medan damernas EM spelas i Slovenien och Israel. 2025 spelas dubbla EM, både damer och herrar – alla dessa mästerskap kommer att sändas i SVT. Utöver mästerskapen har SVT säkrat rättigheterna till både dam- och herrlandslagets VM-kvalmatcher samt herrarnas kvalmatcher till EM 2025.

Med början i slutet av januari 2022 kommer även tio matcher från damernas och herrarnas basketligor att visas i SVT:s kanaler, och senare i vår är det dags för SM-finaler för både damer och herrar.

– Basket är den mest jämställda sporten i Sverige, så även ur det perspektivet passar sporten perfekt hos oss i SVT, som är världsledande på en jämställd sportbevakning, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Kommande basketsändningar i SVT:

26 januari 2022: premiär basketligan i SVT
25 februari 2022: Kroatien-Sverige, VM-kval herrar
28 februari 2022: Sverige-Kroatien, VM-kval herrar
April 2022: SM-finaler damer
Maj 2022: SM-finaler herrar
30 juni 2022: Finland-Sverige, VM-kval herrar
3 juli 2022: Sverige-Slovenien, VM-kval herrar

Kommande basketmästerskap SVT:

September-oktober 2022: VM damer, Australien
Augusti-september 2023: VM herrar, Indonesien, Japan och Filippinerna
2023: EM damer, Slovenien och Israel
2025: EM damer och herrar

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån/SVT