I veckoslutet meddelade Sverige, Tjeckien och Polen – som alla gör upp med Ryssland om en plats i VM – att man vägrar spela mot landet på grund av rådande omständigheter. Svenska Fotbollsförbundet skrev under helgen:

“Herrlandslaget kommer inte att spela mot Ryssland – oavsett var matchen spelas. Förbundsstyrelsen uppmanar samtidigt FIFA att ställa in de play off-matcher i mars där Ryssland deltar.”

Förbundskapten Janne Andersson kommenterade även beslutet:

”Jag står bakom beslutet till hundra procent. Jag har under dagen haft kontakt med Håkan Sjöstrand och gett honom och Karl-Erik mitt fulla stöd. Jag hoppas att FIFA tar sitt förnuft till fånga men framförallt hoppas jag som alla andra att kriget tar slut. Mina och lagets tankar går till det ukrainska folket”.

Flera svenska landslagsspelare har också gått ut och stöttat förbundets beslut, bland andra Albin Ekdal och Emil Krafth.

“Det är helt rätt beslut av SvFF. Att spela fotbollsmatch i Ryssland eller mot Ryssland ska i dagsläget vara uteslutet med tanke på det fruktansvärda som Ryssland gör i Ukraina”, sa den förstnämnda till Sportbladet i helgen.

Den senare tillägger:

“Jag står bakom förbundets beslut till 100 procent och jag tycker det är bra att dom står på sig. Givet allt som händer så tycker jag inte Ryssland ska få delta oavsett. Det är bra att vi länder är eniga i den frågan.”

Foto: Pexels/Pixabay