Får möta Ukraina i åttondelsfinal.

Redan i måndags kväll stod det klart att Sverige kommer att spela slutspel i EM. Under onsdagskvällen sskulle det bara avgöras vilka Sverige får möta, beroende på hur gruppplaceringarna slutade. Och det skulle visa sig bli en dramatisk kväll för oss svenskar.

I kvällsmatchen mot Polen fick Robin Quaison chansen från start istället för Marcus Berg, men det var Emil Forsberg som gav Sverige en drömstart med sitt 1-0 mål redan efter två spelminuter. Forsberg dubblade sedan sin målskörd drygt en kvart in i andra halvlek, efter att en pigg Dejan Kulusevski hoppat in tidigt. Polen skulle dock replikera snabbt, då storstjärnan Robert Lewandowski bara två minuter senare satte reduceringsmålet med ett snyggt avslut i bortre krysset. Efter en kommunikationsmiss i försvaret kunde polacken sedan kvittera i den 84:e minuten, varpå Sveriges fortsatta EM-resa såg tung ut.

Men, i den 94:e(!) minuten fick Dejan Kulusevski åter tag på bollen och med ett stort lugn kunde han frispela inhopparen Viktor Claesson som satte det vinnande målet för Sverige. Detta innebär att Sverige tagit hem förstaplatsen i gruppen och därmed får chans att ta revansch på Ukraina, efter förlusten i EM 2012. En match som annars hade kunnat bli Kroatien eller Belgien.