62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Klart: Champions League-finalen flyttas – skulle spelas i Ryssland


Även Formel 1 ställer in Rysslands GP.

 

 

Den 28 maj var Champions League-finalen planerad att spelas i Sankt Petersburg i Ryssland. Men efter landets invasion av Ukraina under torsdagsmorgonen, väljer UEFA nu att flytta matchen. Enligt Sportbladet har organisations exekutiva kommitté nu meddelat att finalen flyttas till Paris och Stade de France.

 

Flytten kritiseras, inte helt överraskande, från ryskt håll.

 

“Det är skamligt att ett sådant beslut togs. Sankt Petersburg skulle ha haft bästa möjliga förutsättningar för att arrangera det här fotbollsevenemanget”, säger en talesperson för Kreml enligt TT.

 

Som en del i beslutet ska också alla ukrainska och ryska klubblag som deltar i UEFAs turneringar spela sina matcher på neutral mark. I dagsläget påverkar det bara Spartak Moskva som ska spela åttondelsfinal i Europa League.

 

Den 24 mars är det tänkt att Polen ska möta Ryssland i Moskva i play off-spelet till vinterns fotbolls-VM i Qatar. Vinner Ryssland den matchen ska de sedan möta antingen Sverige eller Tjeckien på samma arena. Samtliga tre länder har begärt att matcherna flyttas, men FIFA (som beslutar om landskamper) har ännu inte meddelat något beslut.

 

“Men Uefas drag för att straffa Ryssland kommer sätta ny press på Fifa att flytta VM-kvalmatcherna som ska spelas i Moskva nästa månad”, skriver New York Times som var först med att avslöja nyheten om Champions League-finalen.

 

Även Formel 1 har valt att ställa in Rysslands GP. Loppet var tänkt att hållas i Sotji, men efter påtryckningar från bland andra stjärnan Sebastian Vettel meddelar nu Formel 1 att man ställer in. I ett uttalande skriver man:

 

“VM i Formel 1 besöker länder runt hela världen med en positiv önskan att ena människor och föra länder samman. Vi är ledsna och chockade över den utveckling vi ser i Ukraina och hoppas på en fredlig lösning av den nuvarande situationen.

 

Under torsdagskvällen diskuterade FIA, F1 och teamen vilken ställning vår sport ska ta och resultatet är att det, sett till ägarnas intressen, är omöjligt att tävla i Ryssland under nuvarande omständigheter.

 

Med andra ord ställs Rysslands GP som skulle ha avgjorts den 25 september 2022 in – om den rådande situationen fortgår.”

 

 

Foto:

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL