Det blir förmodligen inget EM i Tyskland för de svenska herrarna nästa år. Detta efter en ny förlust mot Österrike under tisdagskvällen.

Trots att Sverige imponerade med sin intensitet i den första halvleken och skapade chanser, fick man nöja sig med 0-0 i paus. Och det hade behövts göras mål i den där halvleken, för sedan kom raset. Österrike gjorde 1-0 knappt 10 minuter in i den andra halvleken efter defensivt slarv på ett inkast och en kvart senare hade Marko Arnautovic punkterat matchen med både 2 och 3-0.

Emil Holm fick göra ett tröstmål i slutet men resultatet 3-1 gör att drömmen om fotbolls-EM 2024 är väldigt avlägsen. För att Sverige ska kunna kvalificera sig krävs att Belgien och Österrike tar max en poäng var de resterande tre matcherna. Ett högst osannolikt scenario då Österrike har både Estland och Azerbajdzjan kvar att spela mot, medan Sverige möter Belgien på bortaplan i nästa match.

Förbundskaptenen Janne Andersson fortsätter således att vara extremt pressad. Fotbollsförbundet har sedan igår uttryckt sitt stöd för honom, medan många kräver hans avgång. Andersson själv har sagt att han inte kommer “vika ner sig”.

“Som jag sa innan har jag kontrakt till nästa sommar. Jag är jättebesviken över resultatet i dagens match men jag viker inte ner mig för att man förlorar fotbollsmatcher. Jag har förlorat många fotbollsmatcher i mitt liv. Ni kan fråga en gång till så svarar jag samma sak”, sa en uppenbart irriterad förbundskapten på en presskonferens efter matchen, enligt Aftonbladet.

Nästa match för herrarnas fotbollslandslag är den 16 oktober 2023 mot Belgien.