Intervju – Jonas Jerebko


 

 

Basket-VM i all ära men nu är det en månad kvar tills allvaret drar igång, äntligen är det dags för NBA! I Sverige är vi inte bortskämda med duktiga basketspelare och vi är definitivt inte bortskämda med NBA-svenskar.

 

Just nu finns det två svenskar i NBA: Jonas Jerebko i Detroit Pistons och Jeffery Taylor i Charlotte Hornets (med all respekt för Joakim Noah som är 1/3 svensk). Jerebko har varit där längst och även om det känns som att han nyligen draftades av Detroit så har han varit där sedan 2009.

 

Det har varit några omvälvande år där han missade hela säsongen 2010-11 på grund av en skadad hälsena. Med åren har coacherna också kommit och gått i Detroit, man har inte haft någon kontinuitet och spelet har fått lida. Det har varit interna konflikter och konstiga laguttagningar där framför allt ”Mo” Cheeks och Lawrence Frank får ta åt sig mest av kritiken. Det är två coacher som inte heller är jättepopulära hos vår 208 cm långe Power Forward, från Kinna strax utanför Borås.

Vi har träffat Jerebko tidigare och passar givetvis på att göra det igen när han är hemma i Sverige för lite semester och just för denna dag: för att hänga med på Nikes streetballturnering #Searchforthebaddest, där han tittar på men deltar också i 3-poängstävlingen senare (som han förlorar med knapp marginal).

Nu har Detroit fått en ny coach/General Manager i den erfarne och respekterade Stan Van Gundy. Man har tagit in nya coacher och spelare och hela laget har fått en nystart. Starkt bidragande orsaker till att Jerebko valde att förlänga sitt utgående kontrakt och försöka i Pistons ett år till innan det (kanske) bär av mot nästa lag och nya äventyr…

 

 

Nu är du hemma i Sverige ett tag men snart drar säsongen igång igen. När kör ni igång i Detroit igen?

– Vi måste vara där den 1a oktober. Då börjar training camp, som vi kör i en månad sen drar vi igång säsongen 29e oktober borta mot Denver Nuggets. Men coach skickade ett sms där han skrev att han gärna ville ha oss tillbaks i Detroit redan i september, så då lyssnar man och åker tillbaks helt enkelt.

 

 

Du har tidigare plågats av en skadad hälsena bland annat och lite andra småskador. Men hur känns formen och kroppen nu inför den stundande, långa, säsongen?

– Det känns riktigt bra. Jag har aldrig varit i så här bra form tror jag. Jag drog tillbaka till Detroit i slutet av maj och sen har jag tränat sedan dess i stort sett.

 

 

Du skrev väl på en förlängning på ett år på ditt kontrakt i somras också?

– Jag sa det till coachen Stan Van Gundy redan i maj att jag tänkte vara kvar även nästa år och i juli skrev jag på en förlängning på ett år, vilket kändes riktigt bra.

 

 

Var det ett enkelt beslut? Du har ändå varit i Detroit i några år nu och folk spekulerade i om du kanske skulle lämna klubben. Men du kände att du hade mer att ge i Pistons?

– Jag gillar den nya coachen. Jag gillar de nya spelarna och coacherna han har tagit in. Jag gillar hans spelstil. Han har ju visat tidigare i sin karriär att han är en bra coach också, så jag kände att det här skulle passa mig perfekt.

 

 

Ja, det är några som har lämnat och några som har anslutit. Har ni hunnit få ihop laget?

– Det finns fortfarande lite jobb att göra kan man säga. Men det finns tid kvar innan säsongen börjar så ganska mycket kan hända. Men känslan är bra.

 

 

Svårt att sia om kanske, men hur tror du att det kommer att gå för Pistons i år? Är känslan bättre än tidigare år, då det gått lite upp och ner?

– Efter de här åren då vi haft fyra coacher på fyra år så kan det bara bli bättre. Vi har inte haft någon kontinuitet alls, så jag hoppas och tror att det här kommer att vara vändpunkten för Detroit. Mycket tack vare Stan Van Gundy som nu får ta alla beslut eftersom han är General Manager, coach och allt. Hans CV talar för sig självt lite grann också, han tog ju Orlando till finalen för inte allt för längesen till exempel. Det ska bli riktigt kul att spela för honom och vi har kommit riktigt bra överens hittills.

 

 

Det känns som om du kom till Detroit för inte allt för längesen, men du har ändå varit där sedan 2009 och är nu en av de som varit i laget längst. Hur känns det att vara den erfarna Pistonsspelaren plötsligt?

– Jag tror att jag är den som har varit där längst av alla faktiskt. Det blir mitt femte år, tiden har gått fort. Men jag trivs så himla bra i Detroit också, både staden och fansen är riktigt sköna.

 

 

När du nu har varit där längst av alla. Är du den som de nya killarna vänder sig till och frågar saker, ber om råd?

– Ja, nu borde det väl bli så i alla fall. Jag har varit där ett tag och jag vill ha en större roll än vad jag har haft tidigare. Men det är ingen av coacherna som har gett mig det ansvaret tidigare. Lawrence Frank, ”Mo” Cheeks… det är inga namn som jag vill nämna igen direkt.

 

 

Är det ”bad blood” mellan er idag?

– Det är inget ”blood” alls. Jag tycker inte om dom överhuvudtaget, så enkelt är det.

 

 

Okej, ja då är det extra förståeligt att det känns skönt med en nystart, med en ny coach som du respekterar.

– Exakt så är det. Det känns nästan som ett nytt lag, det är den känslan jag har. Det kändes naturligt att stanna när Stan kom in. Jag har en ny agent nu också och han tyckte också att det var en bra idé att stanna kvar. Jag ser fram emot en grym säsong.

 

 

 

jerebko-footlocker-S

 

 

 

Idag är det en streetballturnering i Kungsträdgården som vi ska kolla in. Har du själv spelat mycket street genom åren?

– Absolut, det gjorde man hela tiden när man växte upp, i stort sett. Jag spelar ibland nu också när jag har tid och möjlighet, det är alltid lika kul.

 

 

Det finns väldigt många duktiga streetballspelare, som drömmer om NBA. Men att vara kung på gatan är inte riktigt samma som att platsa i NBA, det är två helt olika typer av basket. Vad skulle du ge dessa ”gatukungar” och drottningar för tips?

– Sluta spela 3 mot 3, haha. Fortsätt träna och se till att ni får spela i en hall, med ett lag. Det är en väldigt stor skillnad från att spela på gata mot att spela i en hall. Det handlar om att lära sig att spela i ett lag. Det finns i stort sett inga som kan gå direkt från gatan till NBA. Man måste ha ett lag, det visade ju Spurs nu som vann titeln. De spelar som ett riktigt lag. Jag hoppas att det är en ändring vi får se i NBA framöver där det blir mer lagspel än individuell skicklighet som är viktigt.

 

 

Spurs kunde ju ibland spela med fem icke-amerikanska spelare samtidigt på golvet, vilket är ganska unikt. Tror du att vi får se ett större inflytande från Europa och övriga delar av världen i NBA framöver?

– Det är det jag hoppas. Jag hoppas att Spurs kan visa vägen nu och att andra lag kan ta efter. Det finns inte så många LeBron James, du kan inte tro att du kan bygga ett lag kring en spelare. Men det känns som att det blir mer inflytande från Europa som du säger, vilket bara är positivt för mig eftersom det passar min spelstil. Europeisk basket är lagbasket, vilket San Antonio Spurs visade och tog hem titeln – tack vare laget.

 

 

Vilka tror du blir farligast i år då? Om du vågar sticka ut hakan – vilka tar hem titeln?

– Oj, det är svårt att säga. Det är för tidigt. Men det blir intressant att se hur Cleveland kommer att spela med LeBron, hur Knicks och Clippers får ihop det i år. Lakers kommer att vara skit, Miami kommer inte att vara bra…

 

 

På tal om Clippers. Hur reagerade du på Clippers ägare Donald Sterling och hans rasistiska kommentarer? Blev det en ”snackis” även bland er spelare?

– Självklart blev det en stor grej när det hände. Det enda de skriver om i tidningarna angående NBA är när det händer en sådan här grej, tyvärr. Bara skandaler dyker upp. Men jag vet inte, han fick ju sålt Clippers för otroligt mycket pengar så han är säkert inte särskilt brydd om det där idag. Trist. Men förhoppningsvis är han ute ur leken för gott nu när det gäller basket.

 

 

Hur mycket påverkas man annars som spelare, av det som händer inom organisationen? I Detroit har ni haft det lite rörigt ett tag men påverkar det spelet?

– Jag tycker inte att man påverkas särskilt mycket. Man har sitt lag och ägaren är en annan sak, det påverkar inte det vi gör på plan. Det är inte direkt så att han kommer in och ändrar på spelet – det är upp till oss att visa vad vi kan. Vilket jag hoppas att vi äntligen kan få göra i år med ett ”nytt” Detroit Pistons!

 

 

 

/Alexander Kihlström

 

 

 

jonas-jerebko-alex-S

 Publicerat:
RedaktionenNULL