På tisdagskvällen prisades flera av Sveriges främsta fotbollsspelare på prisutdelnigen Fotbollsåret 2022, tidigare sänt i TV som Fotbollsgalan. På arrangemanget prisades Årets Målvakt, Årets Back, Årets Mittfältare och Årets Forward – samt Diamantbollen och Guldbollen till den främsta svenska dam- och herrspelaren under året.

Diamantbollen tilldelades Fridolina Rolfö i FC Barcelona med motiveringen:

“…en spelare som tagit en stor och viktig roll i ett av världens bästa klubblag tack vare sitt spelsinne, sin teknik och sin snabbhet. I landslaget har hon fortsatt att leverera på allra högsta nivå.”

Guldbollen tilldelades Dejan Kulusevski i Tottenham Hotspur med motiveringen:

“…för sina insatser i landslaget och klubblaget Tottenham. Med spelintelligens och mognad har han på kort tid vuxit till en ledande spelare i världens tuffaste miljö.”

I en intervju med Aftonbladet säger Dejan Kulusevski:

– Jag är så klart jättestolt och jätteglad över att ha fått det här priset. Det har varit många som har hjälpt mig på vägen och det har varit ett hårt arbete men det är en ära att få det här priset.

Se övriga vinnare på Fotbollsåret 2022 nedan:

Årets målvakt

Jennifer Falk

“Med en stor jämnhet och höga toppar över hela säsongen har Jennifer Falk stått för starka och pålitliga insatser både i klubblaget BK Häcken som landslaget under året. Jennifer är en explosiv, modig och reflexstark målvakt som håller hög nivå i spelet med fötterna.”

Robin Olsen

” …hittar, på ett smått obegripligt sätt, en otrolig höjd i sitt spel så fort han drar på sig den svenska landslagsdressen. Olsen levererar topprestationer gång på gång i landslaget, vilket gör honom till en nyckelspelare och en oerhört pålitlig sista utpost.”

Årets back

Amanda Ilestedt

“Med ett försvarsspel i världsklass, både på marken och i luften, håller Amanda ihop försvarsspelet och bidrar med fysik, mod och en skicklig placeringsförmåga. En brytsäker mittback som också besitter ett huvudspel som är ett ständigt hot på offensiva fasta situationer.”

Victor Nilsson Lindelöf

“En komplett försvarare som genomgående håller den högsta nivån sett till både klubblag och landslag. Med kaptensbindeln runt armen har Victor Nilsson Lindelöf en väldigt viktig roll i landslaget, där det tydligt märks när han är med på plan för blågult och när han inte är det.”

Årets mittfältare

Kosovare Asllani

“Med sin stora taktiska skicklighet lyfter hon sina lag över hela planen, och är viktig och avgörande i både försvars- som anfallsspel. Kosovare är snabb, stark och med stort mod vill hon alltid ha bollen för att skapa chanser och mål.”

Emil Forsberg

“Står för många avgörande prestationer med den enorma kreativitet och fantasi han besitter. En matchvinnare som bidrar med poäng och gör stor skillnad på plan. Är med och spelar på de allra största scenerna i Europa och är vidare från gruppspelet i Champions League med sitt Leipzig.”

Årets Forward

Fridolina Rolfö

“Med sitt starka driv, fruktade skott och stora offensiva kvalitéer – som kombinerar snabbhet, styrka och teknik – fortsätter Fridolina utveckla sitt spel vilket gör henne till en spelare på absolut högsta internationella nivå.”

Dejan Kulusevski

“…har tagit sig an England och en av världens bästa ligor på ett imponerande och inspirerande sätt. Han har fått en fantastisk start i Tottenham och snabbt tagit en nyckelroll i klubben, som är vidare till slutspelet i Champions League.”

Foto: SvFF / adidas