13-åriga Momiji Nishiya blev historisk.

Yuto Horigome och 13-åriga (!) Momiji Nishiya är namnen på de japaner som nu tagit det första OS-gulden i skateboard. Under natten vann Horigome herrarnas street skateboard-tävling på hemmaplan i Tokyo, en poäng före brasilianaren Kelvin Hoefler på andraplats medan amerikanen Jagger Eaton tog brons. 22-åringen vann efter att ha genomfört en nollie backside 270 som gav honom en poäng på 9.50.

“I couldn’t miss the fourth trick so I put everything I believed and worked for into that trick. It felt significant to return to Koto ward, it meant so much more for me”, säger han i ett uttalande.

Kort efter såg 13-åriga Momiji Nishiya till att upprepa bedriften och landa Japans andra guld, då hon tog hem finalen och blev en av de yngsta OS-medaljörerna genom tiderna. Detta efter att ha knipit förstaplatsen före brasilianskan Rayssa Leal (också 13 år) och landskvinnan Funa Nakayama, 16.

Precis som i herrarnas tävling bjöds det också på stjärnfall. På söndagen var det superstjärnan Nyjah Huston, USA, som underpresterade och i damtävlingen lyckades de på förhand största brasilianska medaljhoppen, Pamela Rosa och Leticia Bufoni, inte ens nå final.

– I dag skrev vi ändå historia med den första skateboardtävlingen på OS. Det är en dröm för mig att få vara här. När jag började skejta kunde jag aldrig tro att jag en dag skulle vara med på OS. Jag önskar att jag hade nått final, men det gick tyvärr inte, säger Bufoni enligt TT.

Foto: Atiba Jefferson