Annons: Dra till Italien på fotbollsresa


 

 

Det finns flera anledningar till varför man åker till Italien. Det kan vara för vinet och maten, för kulturen och värmen. Det kan vara för att se det senaste från modeveckorna i Milano och shoppa loss hos de italienska modehusen. Det kan också vara för att gå på fotboll.

England och Premier League i alla ära, men man ska inte underskatta fotbollen som spelas i Serie A. Italien är en nation som alltid har bjudit på fotboll i världsklass och det har en lång historia av att ha fostrat och format svenska toppspelare. Utöver fotbollen erbjuder landet också bättre mat och mer värme. Med Babbel får du en lättillgänglig språkundervisning i mobilen eller surfplattan, och du kan finslipa på det italienska uttalet både online och offline i ditt eget tempo. Att prata med dina italienska fotbollskamrater kommer inte att bli några problem. Och med memorerade fotbollsord som ”fuorigioco” (offside) och ”calciodi punizione” (frispark), kommer resan till Italien att bli ett minne för livet.

 

 

Matchdatumen

Det första man ska titta på när man planerar en fotbollsresa är matchdatumen. Vilka matcher infaller när du kan ta ledigt från jobbet för att dra ned till Milano, Rom eller Parma? Matchdatumen presenteras alltid i början av augusti när serien drar igång. I dagsläget har halva tiden passerat och det sista matchdatumet för säsongen är den 26 maj. I år kan alla Parmafans följa det tidigare krisdrabbade laget i landets högstaliga igen och Ronaldo-fans har fått byta sina Real Madrid-tröjor mot Juventus-tröjor. I skrivande stund leder Juventus stort med 59 poäng, följt av Napoli och Inter med 48 respektive 40 poäng.

Vill man se matcher med svenska spelare finns det för närvarande tre svenskar i Serie A. Robin Olsen spelar i Roma, Oscar Hiljemark i Genova och Albin Ekdahl i Sampdoria.

 

 

Bra att veta

Italien är ett av Europas största turistmål och det är svårt att hitta en tid då det inte är högsäsong. Räkna alltid med att det är mycket folk, och inte minst vid profilerade fotbollsmatcher. Precis som i andra länder har fans och medlemmar alltid förtur till biljetterna, och de biljetter som blir över säljs sedan till allmänheten. Dessa kan köpas genom auktoriserade resebyråer som arrangerar fotbollsresor eller direkt hos klubbarna eller arenan. Biljetterna säljer slut fort och det är viktigt att vara ute i god tid, framför allt vid derbymatcher som Inter mot Milan i Milano eller AS Roma mot SS Lazio i Rom.

 

På arenorna gäller samma regler som under fotbollsmatcher i Sverige. Du får inte ha med dig mat och dryck eller större ryggsäckar och väskor. Alla former av bengaliska eldar är helt förbjudet – även om de på något sätt kommer in ändå. Bråk kommer att hanteras av vakterna direkt, och personer som inte sköter sig kommer att förvisas och portas från arenan.

Visst, kan man ta en snabbresa ned till Italien för att se en match och sedan åka hem igen. Men att stanna ett par dagar extra är väl värt det då landet som är format som en stövel, eller ett ben som sparkar på en boll (Sicilien) – det är upp till betraktaren, har mycket att erbjuda.

 

 

italien-rom-S

 

Foto: Babbel / Bert Kaufmann

 Publicerat:
RedaktionenNULL