Djurgården vann SM-guld i Allsvenskan


 

 

Det var den svenska fotbollssäsongen. Ingen trodde i våras att Stockholmslaget Djurgården skulle ta och vinna Allsvenskan. Framför allt inte när klubben stod med två helt nya tränare från Sirius. Men så blev det. Djurgårdens IF Fotboll blev svenska mästare för tolfte gången och de vann över Malmö och Hammarby med endast en poäng. 

 

 

 

 

Festade vilt och hårt

 

Djurgårdskillarna höll inte tillbaka med firandet efter att de fick lyfta Lennart Johanssons pokal. För att citera rapparen Petters gamla låt såg de verkligen till att ”riva hela haken”. Östgötaporten lämnades inte i det bästa av skick efter att supportrarna stormat planen i glädje. Norrköping har inte kunnat hålla några träningar på anläggningen sedan guldmatchen, då planen lämnades full med hål. Djurgården har sagt att de givetvis ska stå för kostnaderna.

 

Spelarna var tillbaka i Stockholm samma kväll (lördagen den 2 november) och såg till att fira segern på Stockholms bästa klubbar. Dagen efter mötte de fans, vänner och familj på Stockholms stadion och det syntes på samtliga spelare att de verkligen hade firat guldet. 

 

Spelarna vill stanna i klubben

 

Även om festen fortsätter blickas det mot framtiden. Mohamed Buya Turay, som lånades ut av Sint-Truiden i Belgien, vill stanna i Stockholm. Han kom till laget inför säsongen och avtalet sträcker sig inte längre. Turay gjorde 15 mål för klubben och såg till att skjuta in kvitteringsmålet som gav dem segern. Hans mål är att få spela i Europa League och Champions League, skriver sportsbetting och nyhetssidan bet365. Och eftersom segern ger Djurgården en chans att kvala till Champions League 2020 är det självklart att han vill vara kvar. I år pekar oddset mot att det är Manchester City som vinner CL-ligan (4.00), och om de lyckas kommer de sannolikt att vara förhandsfavoriter även nästa säsong. 

 

En annan spelare som hoppas få stanna i klubben är den norske målvakten Per Kristian Bråtveit. Han kom till DiF i vintras men han har bara gjort 10 matchstarter. Anledningen är för att klubben för närvarande har tre målvakter. Till nästa säsong ska antalet sänkas till två och Per Kristian hoppas att han får stanna. 

 

Champions League nästa

 

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf hade aldrig kunnat förvänta sig att vinna SM-guld efter bara en säsong som tränare. Det hade heller inte sportchefen Bosse Andersson, som i början av säsongen sa till de nya tränarna att klubben ville sluta topp 5. Nästa år ska de kvala till Champions League och tränarna kan knappt tro det. Deras svar på frågor om det stundande Europaspelet har mötts med ord som ”galet” och ”att det ska bli jävligt kul”. Än så länge finns det inga planer för hur de ska ta sig an kvalet men Bosse Andersson säger att det inte kommer att ändra hur klubben arbetar. De kommer att fortsätta på samma sätt som de har gjort under året. 

 

 

 

 

Det är många frågor som cirkulerar efter ett SM-guld. Vilka spelare ska vara kvar och hur ska klubben gå vidare? Men man kanske inte behöver tänka på allt det där direkt efter segern. Det är faktiskt helt OK att njuta av sitt guld i ett par helger till.  

 

Foto: Anders Henriksson/Wikipedia

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL