I nästan fyra månader har det amerikanska skådespelarfacket i fackföreningen SAG-AFTRA strejkat mot dåliga arbetsvillkor, vilket har lett till att flera Hollywood-produktioner lagts på is. Nu verkar en överenskommelse äntligen ha nåtts, då facket igår onsdag uppgav att ett preliminärt avtal med de stora film- och tvbolagen i USA nåtts. Detta rapporterar Reuters och flera svenska medier.

Strejken avbröts officiellt strax efter midnatt idag torsdag, även om avtalet även behöver godkännas av fackets nationella styrelse, vilket framgår via deras hemsida. Detta sker på fredag och ytterligare information väntas då.

Stellan Skarsgård var en av tusentals skådespelare som deltog i strejken och i ett sms till Kulturnyheterna menar han att det var nödvändigt, men att han är glad att det är över.

”Många även i kringbrancher har drabbats hårt men den var nödvändig. Bland annat gällde det vårt ägande till vår egen kropp och röst inför utvecklingen av AI och inte minst att ge de tusentals skådespelare som inte tillhör gräddan i Hollywood en anständig inkomst”, skriver han till Kulturnyheterna.

Det nya avtalet innebär bland annat högre minimilön för SAG-AFTRA:s medlemmar, justerade royalties för streaming samt pension- och sjukförsäkring. Det innehåller också nya regler för AI, något som varit en stor del av strejken då många fruktat för att ersättas av teknologin. Det handlar också om en rättighetsaspekt, för både kroppar och röster.

Strejken har som sagt lett till flera förseningar för ett flertal storfilmer, i synnerhet då det också pågick en simultan manusförfattarstrejk.

Foto: Jesse Grant/SAG-AFTRA