61e03a9241f02418c35e38e2
Kulturministern backar efter uttalande om gangsterrap: “Aldrig att vi ska tillsätta en utredning”


 

 

I samband med att Magdalena Andersson blev Sveriges nya statsminister menade hon att man ska “vända på varenda sten” för att lösa gängkriminaliteten. Kort efter gick den nya kulturministern, Jeanette Gustafsdotter, ut och sa att man skulle utreda kopplingen mellan gangsterrap och gängkriminalitet.

 

“Det är väldigt viktigt att titta på det och se vad det leder till. Det är som statsministern säger, vi ska vända på varje sten för att komma åt problemen i samhället. Vilket är skönt att höra”, sa Jeanette Gustafsdotter till SVT:s Kulturnyheterna då.

 

På fredagen ville Gustafsdotter backa från sitt uttalande och förtydliga vad hon menade.

 

“Jag menar att vi ska titta på det. Jag kan ha använt ordet utreda men man ska komma ihåg att det är min andra dag på jobbet och för mig betyder det ordet att vi ska titta på det. Aldrig att vi ska tillsätta någon utredning. Det finns inte”, säger hon till SVT.

 

Under torsdagen pratade hon även med Expressen där hon menade att det inte är hennes sak att definiera vad som är gangsterrap.

 

“Det är inte min sak att definiera genrer. Under samtalet i SVT i morse drogs min tanke till rapmusik som handlar om, och i vissa fall förskönar, kriminella handlingar.”

 

På frågan om vad som skulle hända om det fanns ett samband säger hon:

 

“Många konstformer, däribland musik, kan få oss att förstå vår samtid. Det innebär inte att man ska agera på det och skapa begränsningar av någon konstform.”

 

 

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL