Det "vita Amerika" reagerar på Atlanta-rapparens bojkott av universitet.

I veckan avslöjades ett rasistiskt videoklipp från University of Oklahoma, med studentsällskapet “Sigma Alpha Epsilon”. Det rasistiska uttalandet kom från vita elever som i videon säger att:

“There will never be a ni**** SAE. You can hang him from a tree, but he can never sign with me.”

Waka Flocka Flame skulle ha uppträtt för eleverna på skolan i April men på grund av videon valde han att ställa in spelningen. Det var ett antirasistiskt agerande enligt rapparen själv och han uttryckte att han var ”äcklad” av studenterna.

Att Waka använde ordet ”äcklad” triggade igång de vita programledarna på den amerikanska morgonshowen ”Morning Joe”. Programledarna menar att Waka gör lika mycket fel som eleverna på ”Signa Alpha Epsilon”, eftersom han använder the N-word i sina texter. De menar dessutom att Waka uppmuntrar elever till att uttrycka verbal rasism. Så här säger en av programledarna under Morning Joe:

”If you look at his lyrics…its garbage..full of n-words full of f-bombs and thats wrong. He shouldn’t be disgusted with them. He should be disgusted with himself”.

Vidare fortsätter programledarna klanka ner på hela hiphop-genren och alla rappare som använder “the n-word”. Se klippet från Morning Joe här:

Vi frågar oss om det är “rätt” att vita, medelålders, kostymklädda människor ska tycka till om hiphop och framförallt om rappares texter? Kan det vara av vikt att poängtera att eleverna på SAE och rasister generellt använder N-ordet i en annan kontext än vad rappare gör? Med detta får ordet två olika innebörder?  Och vad vet programledarna på Morning Joe om hip hop om att dom kan fokusera på är ett ord? Många menar att genren föddes ur förtryck och utanförskap som orsakats av vita människor. Genren är i sig samhällskritisk och antirasistisk.

Vad rappare gör är att dom tar n-ordet, äger ordet och byter ut dess innebörd. Hur skulle Morning Joe bemöta det argumentet?

Har du en åsikt i ämnet, dela den i kommentarsfältet nedan.

// Mariana Benyamin Sir