Malmö-rapparen Grand P manar till agerande i hemstaden för att nå ungdomar i riskzon


 

 

Efter en lång rad våldsdåd med skjutvapen i Malmö med omnejd, som kulminerade med mordet på en 16-årig gymnasiestudent vid en busshållplats häromdagen, reagerade många Malmöbor och slöt upp vid kommunhuset där justitieminister Morgan Johansson höll tal och utlovade satsningar inom Malmö stad och berörda myndigheter.

 

Att anslå till resurser till olika myndigheter i staden/regionen är naturligtvis av största vikt men i en läsartext publicerad på Sydsvenskan.se skriver rapparen och socialarbetaren (inom Hassela Movement) Michael “Grand P” Popoola att satsningarna blir verkningslösa om agerande på individnivå uteblir. Bilden av Malmö som målas upp i nyhetsmedia är också förvrängd då det görs stora insatser på gräsrotsnivå på flera plan, enligt Popoola.

 

“Vi har försökt med allt möjligt. Påverka bostadssituationen, förändra strukturer, skapa fler jobb, hitta nya sätt att utbilda, arrangera föräldrautbildning, nattvandra, fixa fotbollskvällar… Ok, det funkade kanske inte. Då får vi göra något annorlunda helt enkelt. Behöver vi mer resurser? Absolut! Behöver polismyndigheten ytterligare medel? Absolut! Men resursbehovet betyder inte att vi saknar vilja och kraft. Vi måste engagera oss.
När jag läser jag alla Facebookpolitikers åsikter så tror jag att jag bor i Chicago under trettiotalet. Efter samtal med både polisen och socialtjänsten så kan jag konstatera följande: Malmö har runt 300 000 invånare och av dem så är det runt 200 personer som lätt kan kartläggas. De har ett destruktivt mönster och befinner sig i riskzonen. Ett femtiotal av dem skulle kunna benämnas aktivt kriminella och står för den mesta oredan i Malmö. (Och du mannen… Du har dem alla på din vänlista på Facebook och gillar deras bilder och skriver ”King” på hälften av dem.)
Alltså: 50 av 300 000. 0,016 procent av Malmös befolkning! Efter en läsning på Aftonbladet känns det som 97 procent. Gott folk, förstå mig rätt nu… Det är fullt förståeligt att reagera och skriva av sig i frustration men att peka på någon ”allsmäktig politiker” i tron att ”de” ska lösa problemet på något magiskt sätt är bara naivt. Din åsikt är bara en massa tyckande som inte leder någonstans.”

 

Han skriver vidare:

 

“Så. Vad kan du själv göra? Börja med att agera istället bara för att reagera. Vill du ändra politiken, börja med att ändra dig själv. Tror ni slaveriet avskaffades för att någon allsmäktig vit man sa ”Here, you are free”? Tror ni att medborgarrättsrörelsen startades på grund av brist på hobby? Alla pratar om revolution tills det är dags för revolutionärt grovarbete.
Börja med att engagera dig politiskt. Om inte? Ja, ibland kanske det räcker med att du är en god människa med ett gott hjärta. En kärleksapplåd till alla som kämpar med att få in eleverna på lektion, ni som försöker fixa bostad, en praktikplats, ett jobb, ni som lyssnar på deras berättelser. Det kan bidra till att en ung person sakta men säkert som rör sig från riskzonen.”

 

 

Läs hela texten/debattinlägget via Sydsvenska.se här!

 

 

 

Grand P har släppt tre fullängdsalbum sedan 2011 och senast 2015 kom albumet “Infinite”:

 

 

 

 

Foto: Instagram

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL