Reaktionerna efter Kim Cesarions inlägg i sociala medier blev massiva efter att han kritiserat bemötandet på butiken Webhallen. I kommentarsfälten på Kim Cesarions Facebook-sida samt på Kingsizemagazine.se hänvisade flera läsare till den allmängiltiga policy företaget har på grund av butiksstölder som inträffat senaste tiden. I ett inlägg, med ett videoklipp, på Webbhallens Facebook-sida har man förklarat hur och varför man tillämpar detta sätt att försöka komma till rätta med brottslighet som drabbar deras butiker. Webbhallens marknadsansvarige Anton Nilsson skriver i ett svar/kommentar på posten:

“Vår lösning med att inte låta kunderna hantera produkterna innan köpet genomförts är inte perfekt, det vet vi. Men fördomsfullt är det inte: regeln gäller alla.
Vi kan inte be vår personal att försöka identifiera potentiella brottslingar baserat på utseende, det vore vidrigt. Både mot våra kunder och att sätta våra anställda i en sådan position. Dessutom vore det ra”kt av kontraproduktivt kan jag intyga då det knappast är som om alla rånarna passar in i någon speciell profil, de är ett ganska bra tvärsnitt av befolkningen i övrigt”

Kim Cesarion svarar på kommentaren:

“Summan av kardemumman Anton, du förklarade och informerade mig. Nu vet jag, jag förstår er tanke och tackar för ditt svar! Eftersom jag aldrig tidigare haft en sådan upplevelse hos er tidigare blev jag ännu mer förvånad så slutsatsen får bli, viss av er personal kanske kunde nyttja en dagskurs hos dig helt enkelt.

Ps.
Fantastiskt att du tog dig tid att svara med en wall av text iom att som du säger, det är ett viktigt ämne som det lätt blir felkommunikation inom. Jag som gamer fan blev besviken, nu är jag inte det längre.”

Artikel uppdaterad 7/10-2015

– – – –  – –

Sångaren och artisten Kim Cesarion slog igenom på bred front förra året med det kritikerrosade debutalbumet “Undressed”. En av hans första framträdanden innan han tog klivet ut i rampljuset på allvar blev på Kingsizegalan 2013, där han gjorde ett hemligt framträdande. Kim har även ett stort TV-spelsintresse och har vid flera tillfällen medverkat på events med Kingsize.

I dag publicerar Kim Cesarion ett inlägg i sociala medier där han beskriver en kränkande situation på butiken Webhallen i Stockholm.Sångaren befinner sig i butiken för att plocka upp en vara men råkar snart ut för en situation där han misstänkliggörs på grund av sitt utseende och ursprung.

Inlägget kommer bara dagen efter att Fanna Ndow Norrby släppt boken “Svart Kvinna” där olika texter beskriver otaliga situationer av “vardagsrasism”. Läs mer här!

Cesarion skriver i sitt inlägg:

“Jag är lite sen och stressad påväg till studion men svänger in på Webhallen i Fridhemsplan för att hämta upp en produkt jag precis beställt. Kvinnan i kassan ber om telefonnummer och mitt fulla namn för att stämma överens med uppgifterna på datorn. När jag betalar får jag syn på en device som tar mig tillbaka till barnsben och ber nostalgiskt om att då titta på den. Hon lyfter fram devicen och precis när jag ska ta emot den, håller hon fast i boxen. Jag kollar på henne o skrattar frågandes “tror du att jag ska springa iväg med den eller” och sträcker ut handen för att ta emot den igen, var på hon tittar på mig och säger, “det har hänt förut”.

Jag blir nästan så chockad att jag bara tittar på henne.. Jag har precis införskaffat något med kort i deras butik, de har mitt namn, mitt telefonnummer. Jag står helt omaskerad framför alla kameror i deras butik och du vill säga till en vuxen man att han inte får hålla i en produkt han kanske vill köpa för att han troligtvis kommer springa iväg med den.
Jag personligen kan tyvärr endast förknippa det med mitt utseende, en mörk man iförd en bombarjacka, gympadojor o smått tonade glasögon. Hennes ursäkt om att hennes chef sagt åt henne att göra så hjälpte inte riktigt, så det är alltså inte bara du som beter dug kränkande utan Webhallen tycker även att du borde göra det?

Jag känner inte att jag överdriver då det hela kändes väldigt nedvärderande och man drogs tillbaka till 90talet när man blev klappad på huvudet och frågad var man egentligen kommer ifrån. Vad ni än ville försöka vinna på det beteendet Webhallen så lyckades ni inte ‪#‎bojkott‬”

DISKUSSION: Dela med dig av dina egna upplevlser av kränkande bemötande, så kallad “vardagsrasism”, i det offentliga rummet såsom butiker, kollektivtrafik, skola, jobb osv, genom att kommentera med ditt Facebook-konto i kommentarsfältet nedan.

Foto: https://instagram.com/kimcesarion/