Efter att TV4-programmet “Lyckliga Gatan” nyligen tillkännagav att artisten Dani M ska medverka i kommande säsongen av programmet, riktades kritik mot detta från olika håll. Kärnan i kritiken är återkommande och har figurerat i media vid ett flertal tillfällen tidigare, exempelvis i samband med attentatet i Köpenhamn i februari.

I veckan som gått har TV4 och Lyckliga Gatan kritiserats av Svenska Kommittén mot antisemitism, TV4:s före detta vd Jan Scherman och Judiska centralrådet, för valet att ha med Dani M i programmet.

Nu svarar Dani M på kritiken i ett mail till SVT Kultur och skriver:

”Dom” är ett ord som folk väljer att tolka hur dom vill, gärna för att tjäna egna syften. Att prata om ”Dom” kan väljas att tolkas som vad som helst egentligen, däribland antisemitiskt.

Trots att jag upprepade gånger förklarat att jag inte är det. Jag börjar få brist på nya förklaringar till att säga: Jag är inte antisemit. Jag är inte rasist. Jag är ödmjuk inför att jag ännu inte lärt mig allting, jag lär mig någonting nytt varje dag.

Det jag vet helt säkert är att jag är för alla människors lika värde. Med det sagt kan jag fortfarande stå för att staten Israel är en ockupationsmakt och bör stå till svars för dom människorättsbrott som dom gjort och gör.

Jag kan fortfarande stå för att vi bor i ett klassamhälle som utgörs av människor med makt och människor utan makt – det har dock inget att göra med ursprung eller religion. Den här smutskastningskampanjen måste sluta. 

Bless / Dani M

Se bild nedan från inspelningen av Lyckliga Gatan i måndagskväll:

Foto: Camilla Cherry