Göteborgsbaserade Hofmästarn är långt ifrån en nykomling, men också en bit ifrån en plats i den svenska hiphopscenens strålkastarljus. Än så länge. Tillsammans med kollegor som framför allt Roffe Ruff och Kapten Röd har rapparen och producenten under flera år arbetat mot det som nu har mynnat ut i hans egna debutalbum.

”På Moln” utgår från ett Göteborgs-perspektiv klätt i hatkärlek, där de personliga texterna flyter omkring bland (oftast) mörka moln i ett luftrum av melankoliska och vackra melodier. Det är också i denna anda som Hofmästarn känns som mest naturlig och får de sporadiska avstickarna i upptempo att bitvis kännas överflödiga. Utan att påstå mig känna människan bakom musiken kan jag inte låta bli att tänka att Simon Hansson är den typen av artist vars musikalitet frodas i ångest och misströstan.

Skivans öppningsspår ”C’est La Vie” är en ohyggligt vacker indikation på det.

Det är tydligt att Hofmästarn tagit stora kliv sedan ”Panterparken” (2010), både som rappare och producent (11 av 13 spår är egenproducerade). Skivan är mer polerad och mindre reggaeinspirerad, utan att för den sakens skull kännas normativ. Musiken är egen och genuin. Känslan är dock att det är lite spretigt och att helheten tappas bort någonstans i mitten. Personligen hade jag gärna följt upp spåret som ”C’est La Vie”, ”Upp & Ner” och ”På Moln” lämnar efter sig. Men med så pass höga toppar står det klart att han är något riktigt spännande på spåren.

En utsökt aptitretare från Göteborgs hovmästare.

Bästa låt: ”C’est La Vie” – Ett öppningsspår som direkt sätter ton och en hög ribba. Simon Emanuelsk framtoning och Parhamska fraseringar med en egen twist.

Glimrande produktion.

Bästa produktion: ”Härifrån” –Det är ingen nyhet att Roffe Ruff och Hofmästarn trivs bra tillsammans. Den förstnämnda sticker särskilt ut när vännerna byter verser om hatkärleken till hemstaden. Saigons ”Come On Baby” i Göteborgstappning. Jag älskar det.

Intressant text: ”Om det inte vore för er” – Intressant inte bara textmässigt men även konceptuellt, där resten av landets artister får en bitter hyllning med glimten i ögat. Producerad av kollegan Kapten Röd.

betyg 3,5

// Malkolm Landréus

 
Skivbolag: SwingKids

Releasedatum: 23/5-2015