Recension – Som Fan “Sellout” (Album)


Av Malkolm Landréus.

 

 

“Allt om var ni bor och lever men aldrig om er / jag kan adressen nu, snälla börja rappa om nåt mer”. Organismens rader på den sista remixen av ”Där regnbågen tar slut” luftar en vädjan som många kan skriva under på. Och som ett brev på posten släpper nu Som Fan sitt efterlängtade debutalbum ”Sellout”.

 

 

För där akter som Mohammed Ali, Kartellen och andra följer hiphopens grundläggande uttrycksform att skildra verkligheten, så gör Som Fan det på samma sätt men med helt andra metoder. Där andra skildrar politiska orättvisor, segregerade bostadsområden och utanförskap gör Som Fan en verklighetsutflykt bland den breda massan, där lattemorsor, blinddejter och överförfriskade herrar är vardag. Och de gör det med en stor portion humor, finess och ackuratess.

 

Men framför allt handlar ”Sellout” om att tjäna pengar. Ackompanjerade av Ezzo Fresh oblyga produktioner gör Sexfemman och Nomaden tidigt klart vad som gäller när de skjuter liv i Jay-Z’s legendariska fras ”I’m not a businessman, I’m a business, man” på nyligen släppta ”Bizznizz”. Som albumtiteln antyder gör trion ingen hemlighet av att man säljer ut sig, tvärtom gör man transparensen till en del av budskapet när man proklamerar att ”sellout är det nya keep it real”. Eller som Nomaden rappar på titelspåret:
”Ska vi prata sex? Som Fan är en hora, vi fuckar med den som betalar mest / he, sitter ner med den som pungar upp, och jag är fucking Caesar ni får kriga för en tumme upp”

 

Förutom en rad högoktaniga höjdpunkter där förstklassig support som Timbuktu, Jaqe, Simon Emanuel och Silvana Imam levererar lysande verser, är det när beatet mjuknar och bäddar upp för rappen som det blir som allra bäst. Låtar som ”Före detta”, ”Sex på en fredag” och ”Niagarafall” erbjuder inte bara en välkommen omväxling av den rungande ljudbilden utan lämnar också plats för rapparnas personliga berättelser.

 

Trots att de minimalistiska och något primitiva refrängerna följer trions redan inslagna väg hade jag gärna sett att man vågat ta ut svängarna lite här. Men när Sexfemman och Nomaden får gå lösa på Ezzo Fresh galna beats – ja, då är det inte mycket som står i vägen för framgång.

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL